tracking

Hvordan fjerner jeg en fastlåst mutter eller bolt?

I mekanikk eller gjør-det-selv prosjekter generelt, finner vi ofte fastrustede bolter og muttere. Når du starter på et prosjekt, ønsker du å bruke tiden på fremgang i prosjektet og ikke på disse problemene. Dessverre er risikoen for at en mutter eller bolt sitter fast veldig høy, og den må fjernes før du kan fortsette. Hvordan fjerner jeg en fastlåst mutter som sitter fast?

Nivår på fastlåste muttere

Det er flere nivåer av fastrustede bolter og muttere. Fra nivå 1 som er den enkleste, her trenger du kun en tang og litt muskelkraft for å løsne den, og opp til nivå 4 hvor du må kutte av hele bolten for å komme videre i arbeidet.

Hva skal du bruke?

For å få bukt med problemet kan du bruke WD-40 Multispray eller i de vanskeligste tilfellene; WD-40 Specialist Penetrant som er designet nettopp til dette formålet. Sistnevnte trenger raskt inn og frigjør delene mer effektivt. Formelen er vannavstøtende og beskytter mot korrosjon.

Her får du en bruksanvisning på hvordan fjerner jeg en fastlåst mutter:

Dette trenger du

Hvordan fjerner jeg en fastlåst mutter

Steg 1: HVORDAN FJERNE EN MUTTER - NIVÅ 1

Vi kaller dette nivå 1. Du kan ikke fjerne mutteren, men den er ikke veldig skadet. Bruk WD-40 Multispray for å løsne den. Spray sjenerøst på med WD-40 på den fastlåste mutteren. Produktets lave viskositet gjør at den trenger inn i selv de mest utilgjengelige områder. La det virke i 10 minutter. WD-40 løsner opp rustforbindelsene mellom mutter og bolt. Nå kan du prøve å løsne mutteren og den skal være enkel å fjerne.

steg 1

Steg 2: HVORDAN FJERNE EN MOTVILLIG MUTTER – NIVÅ 2

Hvis mutteren ikke løsnet etter første steget, må du la det virke lengre. Spray på WD-40 Multispray og la det virke i flere timer ved å spray på produktet med jevne mellomrom (hver halvtime). Noen lar det virke over natten, andre venter bare noen timer. Når ventetiden er over, kan du prøve å løsne mutteren igjen. Ved å la produktet virke lengre vil det trenge dypere inn og angripe problemet.

Du kan også bruke en rørtang for bedre og kraftigere grep når du prøver å løsne mutteren. Enten så løsner mutteren nå eller så må du gå til neste nivå for en kraftigere metode.

steg 2

Steg 3: HVORDAN FJERNE EN VANSKELIG MUTTER – NIVÅ 3

På dette nivået er det ikke mulig å bevare mutteren lenger. Du har til nå prøvd hardt og mutteren beveger seg fortsatt ikke. Da er det bare å brette opp armene og finne frem en skjærebrenner eller en blåselampe for å varme opp monteringen.

Varme gjør metallet mer formbart. Det smelter ikke, men utvider seg så den blir lettere å arbeide med. Ved å kombinere varme og virkningen av WD-40, bør mutteren kaste inn håndkleet.

WD-40 Specialist Penetrant er spesialdesignet for å trenge inn i trange områder, så dette kan være et godt alternativ til fastlåste og rustne muttere og bolter.

steg 3

Steg 4: HVIS INGENTING VIRKER

Har du kommet til dette nivået, er det fordi mutteren er umulig å fjerne. Finn frem en båndsag og skjær av bolt og mutter. Da er det ingen vei tilbake og du kan ikke montere sammen delene igjen. Så tenk deg godt om før du utfører dette oppdraget.

steg 4

WD-40 – INGEN KAN MOTSTÅ DET

Ikke nøl med å spraye produktet sjenerøst på de fastlåste mutterne eller boltene for å fjerne de. Ved å bruke mer kraft er også sjansen for å ødelegge mutteren høyere.

WD-40 Specialist Fast Release Penetrant er utviklet for akkurat denne type problemer. Den trenger godt inn i kriker og kroker og løsner rustforbindelsene som er mellom mutter og bolt.

Lykke til!

Har du tips til oss?

Del gjerne dine gjør-det-selv tips på vår Facebook side Original WD40 Norway eller vår Instagram side WD40Norway .Tagg gjerne WD-40 innhold med #WD40Norway

Kontakt oss

Auto Care AS Lindebergvegen 12 2016 Frogner, Norway

© 2020 WD-40 Company