tracking

Løsne fastrustede bolter og muttere

Det største problemet med rust og korrosjon opplever vi med bolter og muttere. Bolt og mutter ruster sammen over tid og det kan være vanskelig å bevege de. I mange tilfeller er de utsatt for fuktig klima og hvis de ikke behandles med rustbeskyttende midler er det uunngåelig at de begynner å korrodere. Dette kan forårsake skade på utstyr og til og med føre til funksjonsfeil. For å løsne disse fra hverandre trenger du en penetrerende olje.

For å unngå disse problemene er lurt å gjøre tiltak før rusten tar overhånd.

Fjerne et rustent feste

Hvis bolt og mutter blir konstant eksponert for fuktighet, vil de begynne å ruste ganske raskt. En komponent som er veldig utsatt for rust er festemidler brukt i bilindustrien og i husholdningsapparater. Fuktighet fører til nedbrytning av festene som gjør at de kan bryte sammen. Å fjerne disse festene kan være vanskelig, spesielt hvis de har begynt å ruste. Da hjelper det hverken med skrutrekker eller skiftenøkkel. Du trenger en penetrerende olje for å løse de.

Å fjerne disse festene kan gjøres på flere måter. Her er de mest effektive metodene:

Smøremidler:

Sitter bolt og mutter fast på grunn av rust, er den beste løsningen å bruke den penetrerende oljen WD-40 Penetrant spray. Spray på bolten og slå lett med en hammer. Da trenger sprayen inn i det fastrustede feste og løsner opp.

Skjære:

Har det rustet så godt at det ikke kan reddes, er det eneste alternativet å skjære det vekk. Det ødelegger festeanordningen, men du blir kvitt problemet. Bruk en tvinge for å få et godt grep på festehode og vri hardt, slik at det løsner.

Bruke varme:

En annen metode er for å løsne rustede bolter og muttere er å bruke varmebrenner på lav eller moderat varme. Varme gjør at muttere og bolter ekspanderer nok til å løsne. Det er imidlertid viktig å være veldig forsiktig med denne metoden, da mange smøremidler er brennbare og kan antennes hvis de utsettes for varme.

 

Testede metoder for rustfjerning

Selv om det er mulig å fjerne rustede festeanordninger og erstatter disse med en ny, er ikke det alltid et alternativ. På gamle maskiner kan det være at disse boltene og muttere har utgått fra produksjon. I disse tilfellene må du restaurere bolter og muttere ved hjelp av rustfjerner.  Her er metodene du kan bruke:

Slipe:

Når du har løsnet feste kan du slipe den med stålull eller sandpapir for å fjerne rust. Dette er en enkel og billig metode, men kan være tidkrevende. Det vil også kreve et smøremiddel før feste kan brukes igjen.

Hydrogenperoksid:

En annen effektiv måte å fjerne rust er å la det ligge i hydrogenperoksid. Bruk en hard børste for å fjerne all rust etter den har ligget en stund.  Dette er en billig metode, men kan etterlate rustflekker.

Lakkering:

Ved å male eller lakkere bolter og muttere forhindrer du fuktighet i å trenge inn og forårsake rust. Før du lakkerer de må du sørge for å fjerne eventuell rust. En voks- eller oljebasert beskyttelse forhindrer også rust.

Rustfjerner:

Du finner en rekke rustrensere som kan hjelpe til med å fjerne rust fra muttere og bolter. WD-40 Penetrant spray løsner ikke bare rust, den bidrar også til å forhindre rust i fremtiden.

Å fjerne rust fra bolter og mutter kan være en vanskelig oppgave. Det beste middelet for dette er å bruke WD-40 Penetrant spray. Den penetrerende olje trenger inn i alle kroker og kriker og løsner opp rust og  fastsittende deler. Smøremiddelet er vannavstøtende og forhindrer fremtidig rust og korrosjon.

 

 

Ansvarsfraskrivelse

Bruksområdene som er beskrevet på denne siden er gitt til WD-40 Company fra brukeren selv. Disse har ikke blitt testet av WD-40 Company og utgjør ikke en anbefaling eller forslag fra oss. Sunn fornuft bør utøves ved bruk av WD-40 Company sine produkter. Følg alltid instruksjoner og advarsler som er tykket på emballasjen.

Kontakt oss

Auto Care AS Lindebergvegen 12 2016 Frogner, Norway

© 2020 WD-40 Company