matomo

Våre tips for å fortsette å sykle denne vinteren

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
loading...Loading...

Selv den mest erfarne sykkelpendleren kan finne seg selv ved inngangsdøren på en mørk vintermorgen, da snøen kommer sidelengs, og naboens katt flyr forbi for å komme seg hjem og inn i varmen.

Det tar en spesiell form for besluttsomhet å fortsette å sykle gjennom de kalde månedene, når bil, buss eller tog virker som et mye varmere alternativ. Likevel er det flere som fortsetter å sykkle, og de høster flere fordeler som mosjon, økt endorfinnivå og forbedret sjanse mot helseproblemer som hjertesykdommer.

Vintersykling handler ikke bare om viljestyrke (selv om vi innrømmer at det skal litt til!). Det handler også om å være forberedt, både deg og sykkelen, på hva moder natur kommer med. Så om du er en racersykler, en som har en sammenleggbar sykkel eller om du pendler på en helt ordinær sykkel, her har vi listet opp våre tips for å holde både deg og sykkelen klare og forberedt for å sykle året rundt.

 

1. Vedlikehold

Vedlikehold av sykkelen er nøkkelen for å bedrive vintersykling. Det er bare å innse – er ikke sykkelen i orden, skal det ikke mye til for å heller ta en drosje kl. 7 om morgenen. Vinterens forhold kan forårsake skade på sykkelkomponentene veldig raskt. Vann, smuss og salt fra veier sliter hardt på kjeder og gir. Gjør det til en rutine å bruke en avfetting etter hver sykkeltur for å fjerne fett, salt og smuss. Spray på og tørk av, det tar bare noen minutter, men det forhindrer skade og uttørking.

2. Invester i et skjermsett

Det vil kanskje ødelegge utseende på sykkelen, med det vil forhindre at søle spruter opp over ryggen din. Selv i urbane strøk er det overraskende mye grus og søle i veien. Skjermene beskytter ikke bare deg mot smuss, det er også hensynsfullt mot syklister som kommer bak deg.

  1. Rengjøring trenger ikke være et ork

Å rengjør sykkelen om sommeren kan være en fin avkobling for helgen, men i vinterhalvåret er det det siste du har lyst til å gjøre når du endelig har kommet deg hjem og inn i varmen. Å holde sykkelen ren er viktig hele året, men kanskje spesielt om vinteren, da det fort bygger seg opp med trafikksmuss, veisalt og gjørme. Kjøp en sykkelvask som du kan spraye på hele sykkelen, og som ikke skader gir og andre sensitive komponenter. Da vil vask av sykkelen gå unna i en feil. Skyll først sykkelen godt, spray på og la det virke litt, spyl av med rikelige mengder rent vann. Da er sykkelen klar til mandag morgen igjen.

4. Hva skal du ha på deg?

Det er alltid den ene typen som har på seg sykkel shorts under vintersykling på vei til jobb, mens resten av byen fryser i minusgrader og snø. Folk stirrer på han mens hans plystrende sykler forbi, og vi lurer på om han er gal.

Det er ikke bare sykkelen din som må vedlikeholdes og kanskje utstyres for vintersykling, garderoben din må også være forberedt på alle værforhold. Lag på lag er nøkkelen når det gjelder vintersykling i kuldegrader. For selv om du produserer varme gjennom bevegelse, er det kaldt i luften. Invester i noen gode sportsklær med fukttransporterende evner og høy isolasjonsevne. Disse egenskapene kommer godt med, når du har kommet i gang på turen og pulsen øker, du vil hverken bli overopphetet eller våt av svette. Utenpå er det fint med noe vind- og vanntett.

Det er viktig å dekke de kroppsdelene som er mest utsatt mot kulde, som hender og føtter. Et par gode hansker som gir godt grep og skobeskyttelse som holder vind og fuktighet ute, i tillegg må du ha noe som holder ørene varme. På ekstra kalde dager kan det også være behov for en kuldekrem i ansiktet.

5. Lys opp veien og deg selv

Sykling og da spesielt vintersykling i mørket er risikofylt aktivitet. Invester i god belysning på sykkelen så du ser godt og andre ser deg. Oppladbare LED-lamper er nå tilgjengelig for selv de mest sparsomme budsjetter.

For å ikke glemme noe av det viktigste – REFLEKS. Som et minimum må du ha på deg refleks vest, det er også reflekterende tape å få kjøpt, som du kan feste på sykkelen. Spesielt viktig med refleks er det før og etter snøen ligger. Da du nesten blir umulig å se under våte forhold i mørket.

6. Smør etter forholdene

Alle vet at du trenger å holde sykkelen smurt hele året for å opprettholde, beskytte og forlenge levetiden til bevegelige komponenter. En hvilken som helst smøring er god smøring, men om vinteren må du vurdere elementene og om ditt nåværende produkt kan stå opp mot de ekstra vanskelige forholdene, fra gjørme, smuss og økt fuktighet i luften, til frost, snø og saltkorn.

Vi anbefaler WD-40 Bike All Condition Lube. Dette produktet er perfekt for syklister som elsker å være utendørs under alle forhold. Den trenger dypt inn i mekanismer og gir et langvarig belegg for å beskytte alle bevegelige deler mot korrosjon, noe som gir en jevn og behagelig sykkeltur.

 

7. Tenk på dekkene

Veiforhold kan være harde om vinteren, så vurder å investere i noen vinterdekk. Litt mykere, bredere dekk vil bidra til å gi mer trekkraft på vanskelig flater. Under isete forhold bør du også ha piggdekk på sykkelen. Hvis du råd til det, er det også smart med dekk som er mer motstandsdyktig mot punktering og skade. En ting er å reparere dekket i sommerhalvåret, en annen ting er å stå der en sen kveld i februar med punktert dekk.

8. Se igjennom ruten du skal sykle

Hvis dette er din første vinter som sykkelpendler, kan det være lurt å se igjennom ruten. På sommeren sykler du vanligvis den veien som tar minst tid fra A til B. Om vinteren kan det være en alternativ sidegate, eller veikryss som gjør at sykkelturen er trygg og mye bedre for deg. Reisetiden kan bli litt lengre, men sikkerhet kommer alltid først.

 

Har du andre tips, vil vi gjerne høre fra deg, spesielt hvis du har noen WD-40 vintertips.

Til alle syklister der ute, ønsker vi en trygg og god reise.

Ansvarsfraskrivelse

Bruksområdene som er beskrevet på denne siden er gitt til WD-40 Company fra brukeren selv. Disse har ikke blitt testet av WD-40 Company og utgjør ikke en anbefaling eller forslag fra oss. Sunn fornuft bør utøves ved bruk av WD-40 Company sine produkter. Følg alltid instruksjoner og advarsler som er tykket på emballasjen.

Kontakt oss

Auto Care AS Lindebergvegen 12 2016 Frogner, Norway

© 2019 WD-40 Company