Hvordan bytte gummilistene på bilens ruter – steg for steg

Med tiden vil gummilistene rundt vinduene og dørene i eldre biler forringes.  Sakte men sikkert vil hele gummilisten begynne å løsne og falle av i hjørnene, noen ganger kan listen også brekke på midten. Dette gir ikke akkurat bilen din ett ryddig utseende, og hva verre er, det lar også støy, vann og støv slippe inn i bilen. Problemet høres kanskje lite ut, men det kan være hovedgrunnen til at du hører støy og får trekk i bilen mens du kjører.

I slike tilfeller bruker folk ofte lim for å holde gummilisten på plass i rammen. Løsningen på dette problemet er dog ikke mer lim, men å bytte selve gummilisten. Gummikantene er festet med en liten mengde lim og ved å påføre trykk. Vanskelighetene oppstår først når gummiforseglingen ikke lenger har samme form som den hadde da den ble festet til vinduet første gang. Når forseglingen blir eldre, krymper den i størrelse og begynner å trekke seg tilbake. Dette er grunnen til at lim ikke hjelper. Det er imidlertid en annen måte å fikse gummilistene på bilens ruter bilens. Du kan enkelt erstatte gummilistene alene, og bruke WD-40 Specialist Silicone Lubricant silikon smøremiddel for å sikre at gummi varer lengre.

Her kommer en steg-for-steg guide for å fjerne gummilisten på bilvinduene og erstatte dem med nye:

1. Steg

Fjern gummien med en flathodet skrutrekker

Start med å åpne bildøren slik at du har mer plass å bevege deg rundt på. Bruk en flathodet skrutrekker til å begynne å fjerne gummien fra stedene der den allerede har løsnet eller falt av. Løsn gummien forsiktig og bruk deretter hendene for å få den av. Hvis gummien er for myk, vil den smuldre i stykker i hendene dine. Fortsett å skrape til du har fått av gummilisten. Pass på at all gummien er fjernet, slik at neste trinn gir kantene en ren finish.

2. Steg

Skrubb limet med WD-40 Silicone lubricant silikon smøremiddel

Det kan fortsatt sitte noen limrester igjen, så begynn med å vaske det bort først. Du kan bruke WD-40 Multispray for å fjerne limet. Dette smøremiddelet er spesielt utviklet for å rengjøre alle typer overflater og forhindrer fuktighet. Etter å ha påført WD-40 Multispray, bruk en klut for å tørk over overflaten. Påfør WD-40 Multispray en gang til, og tørk over nøye slik at du får med alt og du føler at metallet er rent nok. Tørk bort eventuelle rester med et papirhåndkle.

3. Steg

Puss metallet

For å gi limet en ren og jevn overflate slik at gummien fester seg ordentlig er neste trinn å pusse metallet grundig. Bruk fint sandpapir og begynn å gni i sirkler. Hold deg kun på kanten slik at du ikke risikerer å skade bilens utseende. Dette trinnet er ment for å gjøre påføringen av gummi lettere ved å sikre at du har en overflate som er helt fri for klumper og jevn nok til at gummien fester seg godt i tettingene.

4. steg

Påfør nytt lim

Bruk vannfast lim for å få gummien til å feste seg ordentlig mot metallet. Før du legger limet i kantene, kutt gummien og tilpass den mot vinduet mens det ennå er tørt. Når du kjenner at gummien kommer til å legge seg fint, er det på tide å påføre limet. Legg et tynt lag med lim i forseglingen og en perle av det på innsiden av gummien.

5. Steg

Sette på plass ny gummi

Gi limet fem til ti minutter for å bli litt hardt, og legg deretter ned gummien fra hjørnet og forsiktig flytte deg mot det andre hjørnet mens du legger lett trykk på gummilisten. Pass på at gummilisten tetter godt, og ikke strekk gummien.

Når gummi er på plass, trykk igjen på hele listen igjen for å sikre at gummien har festet seg til metallet.

6. Steg

Gi gummilisten et lag av beskyttelse med WD-40 Specialist Silicone lubricant, silikon smøremiddel

Når du er ferdig med å legge gummilisten, er det på tide å sørge for at det ikke slites like lett som det gjorde sist. WD-40 Specialist Silicone Lubricant hjelper til med å holde gummikomponenter trygge. Smøremidlet tåler temperaturer fra -35°C til +200°C, og beskytter gummi fra å trekke til seg støv, det beskytter også mot fukt og annen slitasje.

Gi gummilisten minst en time til å sette seg ordentlig før du påfører smøremiddelet. Bruk Smart Straw varianten på boksen for å komme til i hjørner og sømmer slik at det trenger dypt inn. Et enkelt lag med dette silikon smøremiddelet kan holde bilens gummilister myke og faste i lang tid.

Feil å unngå når du bytter vinduslister

  • Noen biler har plastdeler i døren som har hekter. Uten riktig smøring, slites disse hektene lett, noe som gjør at gummien løsner, så ikke glem å bytte ut disse.
  • De fleste gummilister er i L-form og må plasseres med den største overflaten vendt inn (dette forhindrer vann i å komme inn i bilen)
  • Ikke lukk døren umiddelbart etter å ha satt på gummilistene. Vent i minst en time før du tar bilen ut på en ny kjøretur
  • Ikke bruk en skrutrekker for å presse inn gummien. Et vindusmonteringsverktøy vil gjøre en mye bedre jobb, da den er tilpasset for å passe mellom gummien og rammen.
  • Følg disse seks trinnene, og du kan enkelt erstatte bilens vindus- og dørlisster uten å betale tusenvis av kroner. Ve å bruke et silikon smøremiddel som WD-40 Specialist Silicone Lubricant vil holde gummien på plass og beskytte det mot støv. Med et enkelt lag av dette smøremiddelet trenger du heller ikke å bekymre deg for skader i minst seks måneder.