En bolt er en stykke metall, formet som en skrue, som brukes til å holde stålbjelker på plass. Under bygging kan bolter som dette bli ødelagt, spesielt hvis man arbeider under stress eller en uerfaren arbeidstaker fester de. Da er det viktig å forstå hvordan fjerne ødelagte bolter ved hjelp av skrueuttrekker og bor. Her for du en bruksanvisning på hvordan du skal gå frem.

Metode 1: Skrueuttrekker sett

I jernvarehandelen får du lett tak i et skrueuttrekker sett. Disse settene fungerer utmerket til å fjerne bolter.

Steg 1 Marker bolten

Plasser den skarpe enden av en spiker i midten av den ødelagte bolten, og slå så med hammer på toppen. Dette vil markere boltens senter og gjør det mulig å bore uten risiko for å ødelegge gjengene.

Steg 2 Drill hull i bolten

Drill så et hull gjennom bolten med ved å bruke bor som er venstrevridd, et bor som er links og roterer samme vei som bolten når den skal skrues ut. Husk å sette drillen til rotering mot klokken, så boret blir drevet ned i bolten. Dette vil også hindre bolten i å stramme seg mer.

Forhåpentligvis er dette nok til at du greier å skru ut den ødelagte bolten, i hvert fall nok til å gripe tak i bolten med en tang eller lignende for å fjerne den.

Det er viktig at du benytter et bor i riktig størrelse. Det følger gjerne med en tabell i settet som angir hvilken borstørrelse du kan bruke på bolten. Bruker du for stort bor kan du ødelegge gjengene på bolten. I den andre enden, bruker du for smalt bor, er sannsynlighet for at boret knekker stor.

Steg 3 Bruk skrueuttrekker eller T-håndtak

Sett en skrueuttrekker av riktig størrelse inn i hullet du nettopp har laget. Denne er gjerne venstrevridd og konisk. Gitt at den er venstrevridd, må den skrus inn i hullet ved å kjøre drillen mot klokken. Hvis du ikke har drill, men skal bruke et T-håndtak kan du kakke lett med hammer på skrueuttrekkeren før du setter på T-håndtaket.

Steg 4 Mot klokken

Nå kan den ødelagte bolten fjernes. Skrueuttrekkeren fester seg i borehullet og bolten løsner når du vrir den rundt.  Fortsett å skru mot klokken til bolten er helt fjernet.

Det er viktig å ta seg god tid når du gjør dette. Vær forsiktig når du skrur ut den ødelagte bolten. Hvis du det travelt kan du fort ødelegge gjenger, og bolten kan feste seg enda bedre fast. Tar du i for hard kan du være så uheldig at skrueuttrekkeren knekker nede i bolten.

Steg 6 Metallspon

Under operasjonen er det svært sannsynlig at det er slitt av metallspon. Dette bør du fjerne før du setter i en ny bolt. Metallspon kan fjernes med trykkluft og magnet.

Under prosessen med å fjerne bolten kan det også være smart å bruke en penetrerende olje. Den kan gjøre hele jobben enklere. Vi anbefaler WD-40 Specialist Fast Release Penetrant.

Metode 2: Sveise

Steg 1 Marker senter på bolten

Plasser den skarpe enden av en spiker i midten av den ødelagte bolten, og slå så med hammer på toppen. Dette vil markere boltens senter.

Steg 2 Bor et hull

Bor så et hull gjennom merket i bolten. Du bør bruke et bor hvor diameteren er ¼ av diameteren på bolten.  Denne metoden brukes på bolter som har rustet godt fast.  Det er da ikke nødvendig å bruke et venstrevridd bor eller ta hensyn til gjenger.

Steg 3 Sekskantet mutter

Så skrur du på en sekskantet mutter på bolten som er ødelagt. Hvis det er noen gjenværende gjenger på skruer du på mutteren på disse og strammer. Mutteren skal være godt festet, men ikke for stramt. La det være litt mellomrom.

Steg 4 Sveise

Sveis fast mutteren. Har du ikke sveiset før, bør du få hjelp av en erfaren person eller øve deg på noen annet først.

Du må være ekstremt forsiktig så du ikke sveiser fast noe annet en mutteren. Denne metoden er mest effektiv når overflatene rundt er av aluminium, da aluminium ikke er så lett å sveise sammen med stål.

Steg 5 Fjerne ødelagte bolter

Bolten kan nå fjernes. Mutteren har nå blitt det nye bolthodet. Når sveisingen har avkjølt kan du enkelt fjerne bolten med en skiftenøkkel.

Hvis bolten er veldig korrodert kan sveisingen ryke når du fjerner bolten. Det er da nødvendig å sveisen mutteren fast igjen. Du kan også prøve å lirke bolten frem og tilbake for å løsne, når den løsner, vrir du bolten helt løs

Metode 3: WD-40

Før du eventuelt prøver deg på noen av metodene over, kan du først prøve WD-40 Specialist Penterant Spray. Denne er spesielt designet for å løsne rustne og fjerne ødelagte bolter. Den er ekstremt enkelt å bruke, som alle WD-40 produktene.

 

Her kan du kjøpe WD-40 produkter

Har du andre WD-40 tips?

Del de gjerne på vår facebook Original WD40 Norway eller vår Instagram side WD40Norway. Tagg innlegget med #WD40Norway.