Korrosjon regnes som ett naturlig følge når det gjelder bruk av metallprodukter. Mange tror at metall alltid vil korrodere, så de gjør tiltak når det oppstår for å fjerne det i stedet for å forebygge korrosjon. Er du litt mer proaktiv vil du unngå at metallet korroderer, og her får du noen opplysninger om akkurat korrosjonsbeskyttelse.

Hvordan oppstå korrosjon?

Korrosjon er en kjemisk prosess der et metall reduseres til malm ved å bli oksidert. Korrosjon dannes av forbindelser på overflaten av et metall i nærvær av luft, vann eller en elektrolytt.

Noen metaller er mer utsatt for korrosjon enn andre. Det er på grunn av forskjellige reaktiviteter av de forskjellige metallene. De forskjellige reaktivitetshastighetene for noen metaller kan brukes til å beskytte andre metaller mot korrodering.

Hvordan forebygge korrosjon

Aluminium og sink korroderer raskere enn jern. Derfor kan de brukes til å forebygge korrosjon på jern. Prosessen med å beskytte et metall mot korrosjon ved å dekke det med et annet metall, kalles for galvanisering.

For å beskytte jern fra å ruste (korrosjon av jern blir kalt rust) dyppes det i sink som reagerer umiddelbart med oksygenet i luften, og danner et tynt beskyttende lag over jernoverflaten. Dette gjør at jernet holder seg intakt og vil ikke reagerer med oksygen. Aluminium kan også brukes på denne måten. Galvanisering er som et offerbelegg, der ett metall ofrer sine egne ladede partikler for å beskytte det andre metallet under.

Andre måter å beskytte mot korrosjon

En annen måte å forebygge korrosjon på er å legge på et belegg over metalloverflaten. Denne prosessen er relativt enklere enn galvanisering, da den ikke er veldig teknisk. Alt du trenger å gjøre er å male metalloverflaten man ønsker å beskytte, eller dekke den med plast eller pulver for å stoppe de løse ionene fra å reagere med oksygen.

Å blande korrosjonsbestandige metaller med mindre ugjennomtrengelige (for oksidasjon) metaller for å danne en sterk forbindelse som tåler fuktighet er en annen effektiv metode for å forebygge korrosjon. Å sette sammen korrosjonsresistente legeringer er svært effektivt, med det er også ekstremt dyrt.

Katodisk beskyttelse

Den neste prosessen som brukes til å forebygge korrosjon er kjent som katodisk beskyttelse. Korrosjon oppstår når en reaksjon finner sted mellom ladde partikler og oksygen. Når kjemikere bruker teknikken for katodisk beskyttelse, endrer de aktive overflater til passive som stenger muligheten for en reaksjon. Dette gjør man ved å utsette ladede partikler for elektronakseptorer slik at de samarbeider for å tømme reaksjonen mellom ioner og oksygen.

Hva kan du selv gjøre for å forebygge korrosjon?

Hvis du ikke er kjemiekspert, er det å dekke overflaten med maling eller WD-40 sannsynligvis den mest passende og praktiske metoden for å beskytte mot korrosjon. Korrosjon påvirker verktøy og utstyr av metall og det koster mye å fjerne rusten eller bytte til nytt utstyr. Gjør du en innsats før disse blir ødelagt har du spart deg for mye penger. Bedre før var enn etter snar.