Trillebåren er gartneres beste venn. Den hjelper til med å flytte jord, blomster og andre ting rundt i hagen. Når en venn er så hjelpsom, hva gjør du da? Du vedlikeholder den så den varer lengre. Men hvordan vedlikeholde en trillebår?

Trillebårer er ikke vanskelig å vedlikeholde. Hvis du rengjør de regelmessig, har du en venn i lang tid. Det eneste du trenger å tenke på når du rengjør og vedlikeholde trillebåren, er å gjøre det i deler etter bruk.

Trillebåren består av tre seksjoner, og de må rengjøres separat. Håndtak, hjul og kasse har hver sine behov for rengjøring. Her får du tips til hvordan vedlikeholde en trillebår:

Tørk av håndtakene

Gartnere, og spesielt amatører, har en tendens til å glemme håndtakene da det er kassen som gjør alt de tunge løftene. Selv om håndtakene kanskje ikke kommer i direkte kontakt med hestemøkk, er de i kontakt med hendene dine, og det er derfor viktig at disse også rengjøres. Start vedlikehold av trillebåren med å rengjøre håndtakene.

Bruk en fuktig klut til å rengjøre håndtakene på trillebåren etter hver bruk, eller i det minste en gang i uken hvis trillebåren blir bruk mye.

De fleste trillebårhåndtak er laget av metall, disse kan du spraye med WD-40 Multispray for å unngå at de ruster. Har du trillebårhåndtak av tre, kan de bli ujevne ved bruk. For å unngå at de splinter kan du olje dem månedlig for å holde de intakte.

Hvordan vedlikeholde en trillebår: Kassen

Siden kassen er den delen av en trillebår som kommer i kontakt med all skitt og jord, må du ikke glemme å rengjøre denne delen.

Etter bruk rengjør du kassen ved å skrape ut gjenværende skitt og smuss. Vask deretter kassen med lunket vann.

Tips: Du kan bruke en stålbørste til å skrape ut av kassen hvis skitten sitter veldig godt. Hvis kassen er malt, husk å legge på et nytt strøk når malingen begynner å sprekke. Det vil forhindre rust. Bruk spraymaling, det er det enkleste.

Vedlikehold av hjul og aksel

I hvordan vedlikeholde en trillebår må man ikke glemme det viktigste: Hjulet eller hjulene bærer vekten av hele trillebåren med last, det er da særdeles viktig at disse vedlikeholdes regelmessig så trillebåren ruller lett. Vask hjulene slik at jord ikke samler seg i sprekker.

Hold akselen i god form ved å smøre den regelmessig. Sørg også for å ha nok luft i dekket så den triller godt.

Følg disse tispene og du vet hvordan vedlikeholde en trillebår som en proff. Du vil da ha en god funksjonell trillebår i lang tid. Litt omsorg og oppmerksomhet er det som skal til.