tracking

Hvordan rengjøre hageverktøy?

Regelmessig rengjøring av hageverktøy er viktig for å sikre at de varer lenge og fungerer effektivt i løpet av livet. I det minste bør du rengjøre de før du legger de vekk etter sesongen. Siden disse verktøyene stort sett forblir uberørt i vinterhalvåret, er de utsatt for eksterne elementer hvis du ikke rengjør dem. Så hvordan rengjøre hageverktøy?

Rengjør og slip

Rengjøring av knivene holder de skarpe. Det gjør de mer effektive og enklere å bruke når du skal beskjære blomster eller trær. Det forhindrer også dannelse av rust og fjerner eventuelle sykdomsbelastede jordpartikler.

Sykdom i hagen?

Har du brukt hageverktøy på infiserte planter og glemmer å rengjøre verktøyet etterpå? Da er risikoen stor for at du smitter dette over på andre planter. Jordpartikler og andre bakterier blir værende igjen på hageverktøyet og du sprer dette rundt i hagen.

Å rense verktøyene på en måte som fjerner disse bakteriene er ikke lett for en nybegynner. Erfarne gartnere vet hvordan de gjør dette effektivt. I neste avsnitt vil vi komme med noen tips til hvordan rengjøre hageverktøy, sånn at du er rustet til å oppgaven.

Dette trenger du

  • WD-40 Multispray og linolje

  • Vaskefiller

  • Slipepapir og stålull

  • Nødvendig verktøy for å eventuelt demontere og montere redskapene

Steg 1: Gjør deg klar til arbeid

Sørg for å ha nødvendig utstyr til rengjøring.

Olje, vaskefiller, skjøteledninger eller batterlader, reservedeler og nødvendig verktøy for å eventuelt demontere og montere hageverktøy.

Har du ikke en egnet arbeidsbenk, så finn deg en plass i hagen hvor du kan jobbe.

hvordan rengjøre hageverktøy

Steg 2: Rengjøring

Neste steg er å vaske alle hageverktøyene. Sørg for å fjerne all smuss og skitt, ned til det minste støvkorn.

På vanskelige flekker kan du bruke litt stålull som du skrubber over det berørte området. Skyll av og tørk med en ren og tørr fille, eller la det lufttørke.

Husk at alle verktøy du bruker direkte på planter kan overføre sykdommer til andre planter hvis du ikke rengjør dem effektivt. Utstyr som sag, saks eller bekjærerutstyr må rengjøres med blekemiddel eller alkohol før og etter du har brukt de for  minimere sjansen for sykdom i hagen din.

hvordan rengjøre hageverktøy

Steg 3: Slip kantene

Etter rengjøring må du slipe hageutstyret. Det er forskjellige spesialiserte slipeverktøy tilgjengelig, men mange gartnerer klarer seg fint med en universalfil.

Når du er i gang med å slipe beskjæringsverktøyene, må du ikke glemme graveredskapene. De gjør mesteparten av arbeidet i hagen. Et skarpt spadeblad kommer letter igjennom hardpakket jord og leire. Bruk en fil i en 45-graders vinkel og kjør denne to – tre ganger over kanten.

hvordan rengjøre hageverktøy

Steg 4: Smøring

Når alt er rent og skarpt er det tid for å olje. Utstyr som brukes til beskjæring drar mest nytte av olje. Smør alle bevegelige deler, samt skruer og bolter med WD-40. WD-40 beskytter også metallet mot rust, så du kan med fordel også bruke dette på spader og andre hageverktøy for å hindre rust og at smuss fester seg så lett.
Hagevertøy med trehåndtak kan slipes lett med sandpapir for deretter å innsettes med linolje. La det tørke før du lagerer de.

smøre hageverktøy

Effektivt hagearbeid

Sørg for at hageverktøyet for riktig omsorg og oppmerksomhet, da vil de være en stor hjelp til ditt hagearbeid. Oppbevar de i et rent og tørk miljø når de ikke er i bruk.

Har du andre tips:

Del gjerne dine hagetips på vår Facebook side Original WD40 Norway eller vår Instagram side WD40Norway .Tagg gjerne WD-40 innhold med #WD40Norway

Kontakt oss

Auto Care AS Lindebergvegen 12 2016 Frogner, Norway

© 2020 WD-40 Company