Etter å ha tilbring mye tid inne i vinterhalvåret, føles våren som et friskt pust. Det er deilig å kjenne at solen varmer, snøen smelter og vårblomstene forsiktig begynner å stikke hodet frem. Alt dette gjør at vi ønsker å ta frem sykkelen og tråkke rundt i byen eller langs landeveien. Men før du setter deg på sykkelen for å dra på eventyr i nabolaget, bør du gjøre litt vedlikehold av sykkelen. Her får du noen tips til hvordan få en vårklar sykkel.

Se etter rust

Gå over sykkelen for å se om det har dannet seg rust i løpet av vinteren. Finner du noen flekker kan du fjerne dette ved å spraye på en avfetting og deretter skrubbe rusten av med litt stålull. Vi anbefaler at du bruker en avfetting med sitrus, da denne er tøff nok til å fjerne alt fra lett rust til litt dypere og intens rust.

Vårklar sykkel: Vask

Neste steg i vårklar sykkel er å vaske den grundig. Gi sykkelen en vask med såpe og varmt vann. Spyl grundig med vann først og påfør så rikelig med såpe. Bruk svamp eller børste og vask godt i alle kroker og kriker for å løsne opp alt smuss som har festet seg i hulrom og sprekker. Når du har gått over hele sykkelen spyler du av såpe og smuss. Husk også å snu sykkelen på hode så du også får vasket dekkene godt.

Vedlikehold av sykkelen: spaker og gir

Vri og skyv på styret, og test om bremsene virker som de skal. Hold bremsene inne og gi sykkelen en skikkelig dytt for å se om bremsene holder. Test girene om de flytter seg lett frem og tilbake, og dra litt i viere om de er løse eller fungerer som de skal.
Sett ned sykkelstøtten og se om den holder på sykkelen uten å vingle.

Test alle deler og tilbehør

Videre vedlikehold av sykkelen er å undersøke alle deler, fra sete til hjul, og sørg for at alt gjør jobben sin uten problemer. Ta av setet og vask området under etterfulgt av god smøring. Sjekk hjulene for luft og sørg for å fylle de til riktig nivå. Er det for lite eller for mye luft vil dette gjøre noe med slitasjen og trekk kraften på hjulene.
Sjekk alle sammenføyninger om bolter er godt nok skrudd til. Stram til der det er nødvendig.

Vårklar sykkel: Smøring

Siste steg i vårklar sykkel er å smøre sykkelkjedet og andre bevegelig deler med et godt smøremiddel. Vi anbefaler å bruke WD-40 Bike All Condition Lube til å smøre sykkelkjedet. Til andre deler kan du bruke WD-40 Multispray. Spray på og tørk av overflødig olje.

Etter du har fulgt disse trinnene har du en vårklar sykkel og kan dra ut på tur. Bytt til sykkelklærne og nyt våren.