Du er ferdig pyntet til fest, og da oppdager du at du har sølt leppestift på skjorta. Ikke fortvil, vi har kommet opp med en fantastisk guide som inneholder flere metoder på hvordan du fjerner leppestiftflekker fra stoff

Problemet med leppestiftflekker

Hva er det som gjør at leppestift er så vanskelig å fjerne? Leppestift inneholder dusinvis av ingredienser som hovedsakelig faller inn under disse kategoriene:

  • Olje
  • Voks
  • Pigmenter

Hver for seg er flekker fra disse kategoriene ganske vanskelig å fjerne, og de krever ulike rengjøringsmidler.  I denne situasjonene inneholder flekkene en kombinasjon av alle tre.

Vanligvis trenger du en avfetter for å fjerne olje, løsemidler for å fjerne voks, men ingen av de to fjerner pigmentene. Til pigmenter, kan det hende du trenger oksidanter for å få fjernet de helt.

Ofte vil du ikke merke flekken fra leppestiften før det har godt en stund, og da har den fått tid til å feste seg skikkelig. Noe som gjør det enda vanskeligere å fjerne flekken.

For best mulig resultat er det avgjørende at du fjerner leppestiftflekker fra stoff så fort som mulig

Husholdningsmidler som fjerner leppestiftflekker

Før du begynner må du sørge for å finne ut hvilken stofftype du har med å gjøre, hvilke spesifikasjoner og krav stilles til rengjøring. Dette fordi mange klesplagg krever spesiell behandling, som for eksempel rens. I slike tilfeller bør du ta dem direkte til et renseri eller sjekk siste avsnitt i denne bloggen.

Det beste tipset er å starte i ytterkanten av flekken og jobbe innover.

Fremgangsmåte

  • Legg stoffet på et rent håndkle eller et papirtørk som kan absorbere flekken. Flekken skal vende ned.
  • Påfør et av rengjøringsløsningene nedenfor på baksiden av flekken.
  • Bruk et annet papirhåndkle eller en ren klut til å påføre trykk på stoffet som vil presse rengjøringsløsningen og dermed flekken inn i papirhåndkle under.
  • Husk å bytte ut håndkle som ligger under slik at det fortsetter å absorbere leppestiftflekken og sprer den utover.
  • Når flekken er bort fra stoffet, skyller du det under rennende vann og vasker det som normalt.

Alkohol til å fjerne flekker

Start med å bruke sprit, da det er et utmerket løsemiddel. Ikke gni det på flekken, men følg fremgangsmåten over.

Flytende oppvaskmiddel

Flytende oppvaskmiddel er også perfekt, husk å bruke en som tar fett. Påfør på flekken og la det virke i 10 minutter. Start fra ytterkanten av flekken og jobb deg innover for å fjerne den.

Du kan også bruke shampo, vaskemidler eller andre rengjøringsmidler, men sørg for at de ikke inneholder blekemidler.

Salmiakk til å fjerne flekker

Salmiakk er et annet godt middel for å fjerne leppestiftflekker. De fleste har en flaske stående for rengjøring, hvis ikke finner du det i nærmeste butikk til en billig penge.

Start med å fjerne så mye som mulig med vann. Så kan du du bruke salmiakk. Fukt en bomullspad med salmiakk og påfør salmiakk på flekken med denne. Du vil se at flekken forsvinner. Vask så plagget som vanlig.

WD-40

Dette kan høres ut som et ukjent middel til å fjerne leppestiftflekker, men det er helt fantastisk. WD-40 skader ikke stoffet som alle de andre sterke vaskemidlene. Legg stoffet med flekken på et papirhåndkle med flekken ned. Spray på WD-40 fra baksiden. Bruk en ren klut som du også sprayer med WD-40 til å trykke flekken over til papirhåndkle. Skyll godt under rennende vann og vask plagget som vanlig.

Fjerner du leppestiftflekker med en gang du får den, trenger du som oftest kun varmt vann for å fjerne den. Men har den sittet en stund på tøyet, anbefaler vi å bruke WD-40, da det ikke skader stoffet i forhold til andre vaskemidler.

 

Her kan du kjøpe WD-40 produkter

Har du andre WD-40 tips?

Del de gjerne på vår facebook Original WD40 Norway eller vår Instagram side WD40Norway. Tagg innlegget med #WD40Norway.