Knirkende dører er forstyrrende. Spesielt i eldre hus eller gamle leiligheter oppstår ofte dette problemet. Så snart en dør åpnes eller lukkes, knirker det. En rask løsning er derfor ønskelig. Med et egnet smøremiddel er hver dør enkel å behandle. Få slutt på knirkende dører en gang for alle, så beboerene kan få fred.

Hvorfor knirker døren?

Gjør du ikke noe med disse knirkelydene vil det etterhvert bli et problem. Knirkelydene kommer i de fleste tilfeller fra hengslene. Hvis du åpner døren sakte og lytter nøye, kan du finne lyden og problemområdet. På grunn av hyppig bruk av døren i mange år har smørelaget blitt slitt bort. Metal mot metall gnisser og knirker uten tilstrekkelig smøring og høres i hele huset.

Få slutt på knirkende dører – Hva løser problemet?

Når en dør knirker, bør problemet løses raskt og det er åpenbart manglende smøring.  Som en nødløsning kan enkle husholdningsprodukter brukes  midlertidig. Dette kan f.eks. være olje som rapsolje eller olivenolje. En bedre løsning er WD-40 Multispray. Produktet kryper inn i kriker og kroker og opprettholder  smøreegenskapene i lang tid. I tillegg finnes det spesialmidler som er beregnet for denne type oppgaver. De er enkle å påføre og har lang holdbarhet.

Vedlikehold dørhengslet med WD-40

Noen ganger hjelper det ikke med smøremidler. Det kan være at smuss eller rust har festet seg i hengslet. Du kan prøve å skyve døren litt oppover, slik at smøremiddelet kan trenge inn i hengslet.  Noen ganger må døren også hektes av for å komme ordentlig til. Det er den eneste måten å få rengjort hengselet grundig. Er det kommet rust på hengselet må dette også fjernes med slipepapir før du smører hengselet med et rusthindrende middel, som for eksempel WD-40.

Forebyggende tiltak

For å forhindre at døren knirker, bør du gjøre forebyggende tiltak. Et par minutter med pleie i året er nok. Dersom døren er veldig værutsatt, kan det være behov for hyppigere vedlikehold. Støv på hengslene kan fjernes med en støvsuger. Påfør litt smøremiddel før døren begynner å knirke. Dette kan være en tyntflytende olje som har krypende egenskaper eller WD-40. Dette forhindrer også at hengslene ruster. Ved kjøp av ny dør, bør du sørge for at den har god kvalitet på hengslene.