Å jobbe med betong eller mørtel som er laget med sement kan vise seg å være ganske så sølete. Sementsprut på både klær og verktøy er vanlig etter å ha jobbet med dette. Det enkleste er å fjerne dette mens det ennå er ferskt. Hvis sementen har herdet, kan jobben må å fjerne det bli mye vanskeligere, spesielt hvis det har festet seg til metall. Her får du løsningen på problemet: Fjern sement fra metall med disse tipsene. Du vil også få noen forebyggende strategier.

Rengjør i tide

Sement er et materiale med adhesive egenskaper, det vil si det er limet som binder grus og sand sammen i en blanding. Denne blandingen er kjent for å herde ved en eksoterm hydratiseringsreaksjon, og det beste er da å rengjøre sementsprut før herdereaksjonen inntreffer. Enklere sagt; fjern sement fra metall før det stivner, da kan du skylle det av med vann.

Rengjøring av store sementflekker

Det er relativt enkelt å løse opp store deler av betong som har herdet på metalloverflater. Dette sølet må fjernes ved hjelp av mekaniske midler, her må du dunke på overflaten med en hammer eller meisel.

En mindre aggressiv måte er å legge metallverkøyene i bløtt i såpevann eller å smøre de. Tipset er da at du kan fjern sement fra metall – verktøy med forsiktig bruk av en kittkniv.

Husk at det alltid er lettere å fjerne små flekker av sement enn større flekker og søl.

Rengjøringsløsninger og WD-40

Når mørtel eller betong har herdet på en metalloverflate er det store sjanser for at den misfarget metalloverflaten. Å fjerne denne misfargingen er en jobb for kjemiske produkter som WD-40. Disse kjemikaliene er trygge å bruke på en metallgjenstand fordi det består av svakere syrer.

Hvis du bruker sterkere kjemikalier anbefaler vi at du bruker vernebriller og hansker. Du vil mest sannsynlig også behøve et åndedrettsvern, da de sterke kjemikaliene kan avgi skadelige gasser.

Bruk betongrens på sementflekker

Dette er industriprodukter og vi anbefaler at du leser instruksjonene nøye før bruk. Noen av produktene skal brukes på tørre overflater, mens andre må det tilsettes vann.

Som regel tar det ca 10 -15 minutter før det fjern sement fra metall. Sørg for å nøytralisere restene etter bruk, det kan du gjøre ved å helle det i en bøtte og tilsette vann, kalk og/eller natron.

Fjern sement fra metall trenger ikke være umulig. Og det er alltid best å spyle det vekk før det herder, da slipper du mye arbeid i etterkant.

Sjekk ut våre nettsider for mer informasjon, enten det er tips og triks eller du ønsker produktinformasjon.