Et evig spørsmål fra sykkelverden er: «Hva er sykkelkjede smøring?» og «hvordan smøre et sykkelkjede?» Dette er fordi mange hobbysyklister tenker ikke over at faktisk er et sykkelkjede på sykkelen før det begynner å knirke eller de får andre problemer. På de andre siden har vi de som er veldig opptatt av at sykkelen skal vedlikeholdes regelmessig, og de smører sykkelkjedet jevnlig.

Faktorer som påvirker sykkelkjedet

Siden kjedet på sykkelen ikke egentlig er beregnet på høye hastigheter og belastning, er smøring og rengjøring de vanligste faktorene som påvirker kjedeslitasje. For å si det enkelt:

Sykkelkjedets levetid = Smøring + Rengjøring

Kamakselkjeder er imidlertid ment for høyere hastigheter og belastninger, men det ser ut til at de varer et sted rundt 50 tusen kilometer. De trenger å smøres med et godt smøremiddel mens man holder fuktighet og smuss unna.
Hva er sykkelkjede smøring? Grunnen til å smøre sykkelkjedet er for å minimere slitasje. Mye smuss på sykkelkjedet vil fungere som en slipepasta og sykkelkjedets levetid reduseres. Det viktigste er at innsiden på sykkelkjedet er godt smurt og rent, om du får skitt på utsiden er ikke så farlig. Rengjøring og smøring er det som skal til for at sykkelkjedet skal fungere som det skal.

Kjennetegn på et godt smøremiddel til sykkelkjede

Det perfekte smøremiddelet til sykkelkjedet bør minst ha følgende egenskaper:

  •  Gi god beskyttelse mot rust og holder fuktighet borte, selv etter vask av sykkelen.
  • God vedheft. Som betyr at smøremiddelet fester seg til ruller og pinner uten å dryppe og det sitter på lenge. Dette vil holde sykkelkjedet smurt over lengre tid.
  • Det avviser all slags smuss. Sykkelen holder seg ren lengre.
  • Lav pris. Det skal koste mindre å smøre opp sykkelkjedet enn det er å kjøpe ett nytt kjede.

Den perfekte svaret til «hva er sykkelkjede smøring?» er WD-40

Hvorfor sier vi det? WD-40 består av to viktige egenskaper. Disse egenskapene gjør

  1. det veldig holdbart. Uten WD-40 vil kjedet utsettes for slitasje med en gang.
  2. at det minimeres med smussansamlinger på sykkelkjedet. Skitt på sykkelkjedet øker sjansen for at kjedet hopper av sporet sitt.

Når du rengjør sykkelkjedet må du først fjerne alle problemene som sitter i lenkene (les smuss) ved å bruke en gammel tannbørste. Når alt smuss og borte og sykkelkjedet er vasket rent, kan du smøre lenkene. Dette må du gjøre med jevne mellomrom. Tørk av overflødig smøremiddel, da for mye smøring kan igjen tiltrekke seg smuss. Vask hendene grundig etter at du har vært i kontakt med produktet.

Det var svaret på «hva er sykkelkjede smøring». Nå kan du glede deg til turer om det er i skogen eller langs landevei.