Selve synet av rust – enten det er på hagemøbler, sykkelen eller bilen – fører lett til bekymring. En eller annen type rustfjerner kan fjerne disse «arrene» fra verdigjenstandene dine – og det er enklere enn du tror. Vi gir deg noen råd på hvordan bli kvitt rust.

Vitenskapelig er rust jernoksid, og dette oppstår når enhver forbindelse som består av jern blir utsatt for oksygen over en lengre periode. Fuktighet, som vanligvis består av vann, har en tendens til å være den faktoren som akselerer denne prosessen.

Rust er ikke bare skjemmende å se på, men det kan også ødelegge overflaten på gjenstandene dine. Lar du disse overflaten være ubehandlet, vil rusten spise seg gjennom og etterlate stygge hull.

Ikke la det gå så langt. For å bekjempe problemet skal vi introdusere deg for noen metoder å fjerne rust som du kan lage hjemme.

1.      Hvordan bli kvitt rust med eddik

Eddik er en sterk rustfjerner da den består av eddiksyre eller sitronsyre. Vil du fjerne rust fra små gjenstander som f.eks. skruer, kan du legge disse i eddik over natten for best effekt. Vi anbefaler at du bruker hvit eddik eller eplesider.

2.      Fjern rust med sitron

Hvis ikke eddik fjerner rusten, må du kanskje jobbe litt ekstra for å fjerne den. Finn frem sitron eller lime og litt salt fra kjøkkenet (du kan utelate Tequilaen!)

Gni det berørte område med salt og sørg for at det dekker rusten grundig. Press så ut sitronsaft over saltet og la det virke i 2 til 3 timer. Når det har virket lenge nok, kan du bruke en stiv børste til å skrubbe bort gjenværende rust.

3.      Hvordan bli kvitt rust med WD-40

Dette flerbruksproduktet er kjent for å være et flott motmiddel mot rust. Det fungerer enda bedre som forebyggende tiltak. Legg den rustne gjenstanden i WD-40 og la det virke en stund. Skrubb så bort rusten med en stålbørste.

Ved å bruke WD-40 regelmessig på metalloverflaten, vil du forhindre at rust oppstår i utgangspunktet. Hvis metalloverflaten er veldig skitten og/eller har mye kroker og kriker, kan det være bedre å bruke WD-40 Specialist Penetrant. Dette produktet er spesialdesignet for å trenge igjennom skitt og rust, slik at dette enkelt kan fjernes fra overflaten.

Husk å alltid teste metoden på et lite synlig område, for å være sikker på at overflaten tåler behandlingen.

Så enkelt kan du fjerne rust fra overflater på dine gjenstander.