Enhver syklist har mest sannsynlig opplevd at sykkelkjedet har røket på tur. Hvis du har en kjedekutter, kjedesplint og/eller kjedelås med deg, vil du kunne reparere sykkelkjedet ganske enkelt. Og du kan sykle hjem i stedet for å trille den.

Hva du trenger å ha med, kommer helt an på hvilken type sykkelkjede du har.

Vi viser deg hvor enkelt det er å reparere sykkelkjedet.

 

Steg 1: Sett sykkelen i mellomgir

Ved å sette sykkelen i et mellomgir vil det bli enklere å reparere sykkelkjedet. Hvis du velger et annet gir kan det bli for stramt til at du klarer å feste sammen kjedelenkene. Har du kun et gir på sykkelen, kan du behøve et ekstra kjedeledd for å utføre reparasjonen.

Steg 2: Fjern ødelagte kjedeledd

Ta kjedet av sykkelen. Kjedet har mest sannsynlig blitt ødelagt på grunn av en stein eller lignende. Fjern de leddene som er ødelagt. Det kan lønne seg å ha med noen ekstra kjedeledd når du er ute og sykler. Har du ikke ekstra kjedeledd, går det bra å fjerne et par ledd og du kan fortsatt sykle hjem.

Steg 3: Sett kjedet på sykkelen igjen.

Når de ødelagte leddene er fjernet, trer du på sykkelkjedet igjen.

Steg 4: Kjedesplint eller kjedelås.

På Shimano sykkelkjeder fester du sykkelkjedet sammen igjen med en kjedesplint. Har du ikke en ny kjedesplint, kan du trykke halvveis ut splinten som allerede sitter der. Men det er fort gjort at denne ryker, så vi anbefaler å alltid ha med ekstra kjedesplinter. Sett kjedesplinten inn og bruk kjedekutteren til å få denne på plass midt i kjedet. Deretter knekker du av overskytende splint med kjedekutteren.

Sram sykkelkjeder: Her trenger du kjedelås for å sammenføye kjedet igjen. Kjedelåsen festes i hver sin ende av sykkelkjedet, for så å settes sammen. Dra de så fra hverandre til du hører et klikk, da er den låst.

Steg 5: Sjekk sykkelkjedet

Bøy og gni litt der den nye sammenføyningen er. Dette for at det ikke skal være for stift, og sykkelkjedet kanskje hopper av tannhjulet når du sykler. Legg sykkelkjedet på plass over tannhjulene og før pedalen rundt. Da ser du om skjøten sklir lett rundt og ikke hopper av på grunn av stivt ledd.

Her er en video som viser hvor enkelt det er å reparere sykkelkjedet.

 

Ekstra tips: Hvis mulig så smør også sykkelkjedet.

Alle syklister forstår betydningen av et godt smurt sykkelkjedet. Hvis du også har med deg en liten boks med WD-40 på tur, kan du spraye på litt før du sykler videre.

Det var 5 steg til hvordan du kan reparere sykkelkjedet hvis det ryker når du er ute på tur.

 

Sjekk ut våre nettsider for mer informasjon, enten det er tips og triks eller du ønsker produktinformasjon.

Bruksområdene som er beskrevet på denne siden er gitt til WD-40 Company fra brukeren selv. Disse har ikke blitt testet av WD-40 Company og utgjør ikke en anbefaling eller forslag fra oss. Sunn fornuft bør utøves ved bruk av WD-40 Company sine produkter. Følg alltid instruksjoner og advarsler som er trykket på emballasjen.