Har du et metallprodukt som har begynt å ruste, så er det ikke bare å kaste eller erstatte det. Det er flere måter å fjerne rust fra metallet. Blant husholdningsartiklene er det flere produkter som kan brukes, som for eksempel eddik og aluminiumsfolie. Bedre er det å bruke produkter som er designet for å fjerne rust, som WD-40. Enhver metode for å fjerne rust vil innebære tid og tålmodighet, da det egentlig er en ganske så kjedelig oppgave.

Her har vi noen tips til deg hvordan du løser oppgaven med å fjerne rust:

Bruk ingredienser du har hjemme.

 1. Hvit eddik er en effektiv metode for å fjerne rust. Eddik gjør at rusten løser seg opp. Legg metallet som er rustent i en bolle med hvit eddik noen timer, så kan du bare tørke rusten av. Er gjenstanden for stor til å ha i en bolle, kan du helle hvit eddik på overflaten og la det virke. Alternativ bruk en klut som er dyppet i hvit eddik for å tørke over gjenstanden. En annen løsning er å bruke et stykke aluminiumsfolie dyppet i hvit eddik, som du gnir rusten av med.
  Vanlig eddik kan også brukes, det vil bare ta litt lengre tid. La da gjenstanden ligge i eddiken i 24 timer før du tørker av.
 2. Salt og sitron kan også være en effektiv metode for å fjerne rust. Strø salt på overflaten som er rusten, klem så saften av sitron over. La det stå i 3-4 timer før du skrubber overflaten. Denne blandingen er kraftig nok til å fjerne rust uten å skade metallet. Du kan også bruke lime på samme måte.
 3. Lag en pasta av Natron. Bland sammen vann og natron til en tykk pastamasse som du smører over metalloverflaten som er rusten. La det virke og bruk en gammel tannbørste til å skrubbe overflaten.
 4. Potet og oppvaskmiddel er også effektivt til å fjerne rust. Del en potet i to og påfør oppvaskmiddel på den rette flaten av poteten. Sett poteten på overflaten som er rusten og la det virke i noen timer. Gjenta om nødvendig. Nå skal rusten være enkel å fjerne.
 5. Du kan også bruke oksalsyre til å fjerne rust. Siden dette er et sterkt middel, må du sørge for nødvendige tiltak til beskyttelse før bruk. Du vil trenge vernebriller, gummihansker og beskyttende klær. Lag en fortynnet blanding av oksalsyre og vann (25ml syre og 250ml vann). La gjenstanden ligge i denne blandingen i ca. 20 minutter, eller du kan bruke en børste eller klut dyppet i blandingen som du vasker metallet med. Pass på at du vasker grundig rent etter at rusten er fjernet, så du også fjerner alle spor av det sterke middelet.

Bruk av midler fra butikken

 1. Det er flere kjemiske produkter som kan fjerne rust. De inneholder vanligvis oksal- eller fosforsyre og er derfor skadelig for huden. Sørg for å ta alle nødvendige forholdsregler før du benytter et av disse produktene til å fjerne rust. Les nøye gjennom instruksjonene som gitt på produktet, da bruken kan avvike fra produkt til produkt. Husk at disse produktene gjerne må virke i flere timer før de kan skrubbes av, så vær forberedt på mye arbeid. De er også forholdsvis dyre i innkjøp.
 2. Et rustomvandlerprodukt blander seg med rusten og gir et metallorganisk sjikt. Dette hindrer videre rustangrep. Rustomvandler fungerer også som primer før maling. Bør kun brukes viss gjenstanden skal males etterpå.
 3. En løsning er å slipe av rusten med et slipeverktøy. Det innebærer mye jobb, med det er mulig å fjerne rust på denne måten. Stålull og sandpapir kan brukes til å slipe vekk rusten. Du kan også leie eller kjøpe et slipeverktøy. Hvis område du skal slipe er stort anbefaler vi et elektrisk slipeverktøy.
 4. Sitronsyre er en effektiv kjemikalie til å fjerne rust. Kjøp en eske med pulverisert sitronsyre fra en nærliggende butikk. Bruk en plastbolle og bland litt sitronsyrepulver med varmt vann. Det må være nok væske til å dekke gjenstanden som skal behandles. La det stå over natten og skyll av dagen etter. Tørk med en ren klut tilslutt.

Bruk WD-40

WD-40 Multispray brukes både til å fjerne rust og beskytte mot rust. Dekk hele gjenstanden med WD-40 og skrubb med en stålbørste. Test først på et lite område for å sikre at det ikke oppstår skade. Ved å påføre WD-40 regelmessig på metallgjenstander forhindrer man at det ruster. Du kan også bruke WD-40 Specialist Penetrant til å fjerne rust. Den er designet til å trenge inn i alle kroker og kriker for å fjerne rust.

Del gjerne dine gjør-det-selv tips på vår Facebook side Original WD40 Norway eller vår Instagram side WD40Norway .Tagg gjerne WD-40 innhold med #WD40Norway