Rust er et resultat av reaksjonen mellom jern og oksygen. Kjemisk sett er rust jernoksid. Finner du et snev av rust på bilen, sykkelen, smykker eller andre gjenstander så gjør det noe med utseende, det blir litt shabby chic med en gang. Velger du å ikke gjøre noe med rusten som oppstår, vil den etter hvert spise opp metallet og problemet blir bare større og større. Her har vi noen tips til hvordan enkelt fjerne rust, og det med ingredienser du kanskje allerede har i hjemmet.

Start tidlig, med en gang du oppdager rust, da er jobben superenkel.

Hvordan enkelt fjerne rust med eddik

Eddiksyre er en av de enkleste midlene for fjerne rust. Det fungere best hvis område som skal behandles er lite og lett kan fjernes. For eksempel en rusten spiker, da kan du legge denne i bolle med hvit eddik og la det ligge i 24 timer helt dekket av eddiken. Det skal være nok til å fjerne rusten fra spikeren.

Salt og sitron

Det nest beste alternativet til eddiksyre er sitronsyre. Hell først salt på det rustne området så det er godt dekket, ta så en sitron og klem ut sitronsaft over saltet. La dette virke i to til tre timer.

Deretter er det bare for deg å gni av rusten, her kan du bruke sitronskallet. Ved å bruke skallet på sitronen vil du ikke skade metalloverflaten. Dette er virkelig hvordan enkelt fjerne rust fra overflater.

Det er flere bruksområder for toalettsaker en du kanskje tror

Hvis trikset med sitron ikke fungere, eller du ikke har sitroner i huset, kan du prøve med natron. Tilsett natron og litt vann i bolle og lag en pasta. Pastaen må være tykk nok så den ikke renner, men den skal heller ikke være for hard. Smør pastaen over det rustne området og la det virke i noen timer.

I mellomtiden kan du ta deg den tur på badet å finne frem en gammel tannbørste, ikke den du bruker nå. Denne tannbørsten bruker du til å skrubbe bort både pasta og rust.

Hvordan enkelt fjerne rust fra trange sprekker? Her kan du bruke WD-40 Specialist Penetrant Spray. Denne sprayen er laget for å trenge raskt inn i vanskelig områder og bryte rustforbindelser så rusten enkelt fjernes.

Skrap rusten av

Er det rustne område stort, kan du prøve å skrape det av. Dette kan være en hard og vanskelig oppgave, og du må finne riktig skrape så du ikke ødelegger overflaten når du skraper av rusten.

Hvordan enkelt fjerne rust med WD-40

Noen ganger kan du ikke bruke skrape til å fjerne rust, og du har kanskje hverken eddik, sitron eller natron i huset. De fleste har en boks med WD-40 stående i garasjen eller boden, denne er fantastisk å fjerne rust med.

Her er hvordan du arbeider:

  1. Spray WD-40 på den rustne overflaten og sørg for at all rust er godt dekket av væsken. La det virke i minst 10 minutter.
  2. WD-40 mykner opp rusten og du kan nå finne frem en stålbørste som du bruker forsiktig på overflaten. Fjern så mye rust som mulig.
  3. Spray overflaten igjen med WD-40 og la det virke i 10 minutter.
  4. Denne gangen bruker du sandpapir, start med et grovt og gå over til finere sandpapir ettersom rusten forsvinner.
  5. Er det fortsatt igjen rust på overflaten? Spray på litt WD-40 og bruk stålull til å fjerne de siste små rester av rust.
  6. Det siste du gjør er å spray på WD-40 en gang til, men denne gangen skal det bli liggende som en beskyttende barriere mot fremtidig rust.

 

Det var våre tips til hvordan enkelt fjerne rust, og her er noen flere. Det beste du kan gjøre er å fjerne rust med en gang det oppstår, sånn at arbeidsprosessen med å fjerne det blir enklest mulig. Beskytt metalloverflatene dine godt, så unngår du rust, i hvert fall utsetter du problemet i lang tid.