Ketchup, pizza saus, makrell i tomat, pasta bolognese, det er mye god mat med tomater og da spesielt tomatsaus. Og det er fort gjort å søle på klærne. Ikke fortvil, i denne bloggen forteller vi deg hvordan du kan fjerne tomatflekker fra klær.

Ulike typer flekker fra tomat

Før du setter i gang med å fjerne tomatflekker fra klær, må du først finne ut av hva slags type flekk du har fått på klærne. Dette for å håndtere og fjerne den på best mulig måte:

Fersk tomatjuice

Ferske tomater er kjempegodt i salat. Og tomatjuice er sundt å drikke. Men har du en sløv kniv når du skal dele opp tomater til salaten, eller du bare ønsker å spise en fersk tomat, skjer det ofte at tomatjuice renner ut og drypper ned på klærne.

Tomat ketchup

Tomat ketchup er en av de mest populære spiselige produktene i verden. Det er få retter hvor du ikke kan bruke ketchup. Noen klarer seg nesten ikke uten ketchup på maten.  Men Ketchup kan også bestå av andre ingredienser som sukker og eddik.

Søler du ketchup på klærne er ikke løsningen å fjerne det under rennende varmt vann. Hvorfor? Det er på grunn av at det varme vannet kan gjøre at sukkeret karamelliserer seg på stoffet, og blir enda vanskeligere å få av.

Med dette i bakholdet er det viktig å fjerne det sukkerholdige innholdet før det vaskes i varmt vann.

Tomatsaus

Tomat er en ingrediens som ikke bare går bra i ketchup men også i utallige retter. Tomat er en av de mest allsidige matvarer du kan finne. For eksempel er tomat en integrert del av mange italienske kjøttsauser.

Her må du også huske at tomatsausen består av mer enn bare tomat. Den kan også inneholder olje, og dette må du tenke på hvis du søler tomatsaus på klær.

Fjerne tomatflekker fra stoff

Når du har funnet ut hva slags flekk du har med å gjøre, kan du gå i gang med å fjerne den. Her er en guide til hvordan du kan fjerne tomatflekker:

Bruk WD-40

I likhet med et flertall av andre senarioer i hjemmet, kan WD-40 være behjelpelig med å fjerne tomatflekker også, uavhengig av hva slags tomatflekk du har fått på klærne. Spray litt WD-40 på en ren fille og bruk denne til å gni på området som har flekker. Husk å alltid teste på et lite område først.

Du vil se at WD-40 fjerner flekken fra stoffet og WD-40 kan brukes til å håndtere alle typer av tomatflekker.

Ved å bruke WD-40 er det noen forhåndsregler du må ta. Ikke spray WD-40 direkte på stoffet. Spray i stedet på en ren klut, som du bruker på stoffet.  Dette fordi WD-40 kan legge igjen flekker hvis det sprayes direkte på stoffet.

Fjern tomatflekker med Solskinn

Det er ingen tvil om at tomatflekker er vanskelig å fjerne, men litt solskinn gjør underverker. Ja du leste riktig, UV stråler bryter ned tomatflekkene veldig enkelt. Det anbefales å henge klærne ut i solen i alle tilfeller, etter at du er ferdig med rengjøringsjobben. Kombinasjonen WD-40 og sol vil fjerne tomatflekker for godt.

Vask!

Når flekken er fjernet, vasker du klærne som vanlig i maskin. Da er klesplagget klart til bruk igjen, uten flekker.

Her kan du kjøpe WD-40 produkter

Har du andre rengjøringstips? Del de gjerne på vår facebook Original WD40 Norway eller vår Instagram side WD40Norway. Tagg innlegget med #WD40Norway.