Beskjæringssakser er enhver gartners beste venn og de brukes til et bredt spekter av oppgaver – derfor blir de også fort slitt. Vær alltid forsiktig med skarpe gjenstander og bruk vernehansker. Lær hvordan olje en beskjæringssaks eller hekksaks så beholder du verktøyet lenger.

 

Rengjøring av beskjæringssaksen

Før vi går videre med hvordan olje en beskjæringssaks må du først rengjøre den for smuss, sevje og støv. Det er også viktig å lagre saksen i tørre omgivelser mellom hver gang du bruker den. Sand- og støvpartikler som kommer mellom knivene vil gjøre at den mister sin skarphet. Den vil også begynne å ruste hvis den er fuktig over lengre tid.

I stedet for å legge de fra deg ute under åpen himmel, burde du samle alle hageredskapene i en bag eller kasse for lagring. Bare husk å ta med denne inn også. Du har gjort en investering ved å kjøpe en god beskjæringssaks, så ikke la den forvitre før tiden.

Hvor og hvordan du skal olje beskjæringssaksen.

Du må sørge for at flere av delene på beskjæringssaksen oljes regelmessig. Dette er viktig for å sikre at verktøyet fungerer som det skal. Delen som må oljes er:

  • Dreiepunktet
  • Fjær
  • Låsemekanismen
  • Håndtak
  • Knivblader

Dreiepunktet mellom knivene er et ganske åpenbart smørepunkt. Et vanlig smøremiddel her vil gjøre underverker med hensyn til hvor jevnt de åpner og lukker seg. Hvordan du skal smøre, kommer helt an på hvilken type de tilhører.

Hvordan olje en beskjæringssaks med WD-40 Multispray

En beskjæringssaks med volutt fjær må oljes både på utsiden og på innsiden av fjæren. På de med kompresjonsfjær må du må du smøre på selve fjæren. I begge tilfeller bør du bruke WD-40 for å smøre og for å beskytte mot rust.

Glem ikke å smøre låsemekanismen også. Det er veldig kjedelig hvis denne fester seg i låst stilling. Hvis beskjæringssaksen har rullende eller roterende håndtak, må disse trekkes av. Når håndtakene er av kan du smøre skaftet med WD-40.

Til slutt må du ikke selve knivene. Hvordan olje en beskjæringssaks uten å olje knivene? Dise knivene må smører og beskyttes mot rust da de er de mest utsatte delene på saksen. Det vil også forhindre at sevje og smuss fester seg til knivene.

Nå vet du hvordan du skal bevare beskjæringssaksen så den er i stand til å utføre det arbeidet du vil den skal gjøre. Alt du trenger å gjøre er å rengjøre og smøre regelmessig, gjerne etter hver gang du bruker den, men i hvert fall før og etter sesong.

Sjekk ut våre nettsider for mer informasjon, enten det er tips og triks eller du ønsker produktinformasjon.