Hvis du er en av de som liker å gjøre alt det praktiske arbeidet i hjemmet selv, må du ha en god del verktøy på lager. Men disse verktøyene trenger litt oppmerksomhet hvis du vil ha jobben gjort skikkelig. Disse verktøyene består som regel av metall eller jerndetaljer, og holder du de ikke vedlike så vil de begynne å ruste og bli ubrukelige. Da kan det være lurt å lære seg hvordan rengjøre rustent sagblad.

En håndsag er et slikt verktøy med en viktig metalldel. Lar du den være uten tilsyn under åpen himmel i flere dager, er sjansen stor for at sagbladet begynner å ruste. Da bør du gjøre noe med det før sagen blir helt ubrukelig.

Å rengjøre rustent sagblad så den kan brukes igjen er ikke så veldig vanskelig. Her er 5 trinn du kan følge for å få jobben gjort:

Fjern håndtaket

Siden rusten spiser metall, anbefales det å fjerne håndtaket fra sagbladet. Dette håndtaket kan være av plast eller av tre. Du kan rengjøre dette i samme slengen.

Skrubb bort rusten

Når håndtaket er av, kan du finne frem en skrape for å rengjøre rustent sagblad. Start på toppen og beveg deg mot enden av sagbladet. Gjenta prosessen flere ganger til du har fått fjernet all den løse rusten som sitter der.

Rengjøre rustent sagblad

Finn frem en rustfjerner som du påfører sagbladet. Du kan bruke tynner eller hvilken som helst mild syre for å få jobben unna. Du kan også bruke bensin til denne prosessen. Påfør og skrubb hele sagbladet for å rengjøre.

Neste steg er å bruke stålull eller sandpapir i bladets retning for best resultat. Når all rusten er fjernet bruker du en lofri fille og tørker av.

Denne behandlingen vil ikke gjøre at sagbladet blankt og skinnende, det vil kun fjerne rusten.

Håndtaket

Rengjør håndtaket for smuss og skitt. Hvis håndtaket er av tre kan du pusse det med fint pussepapir og påføre litt linolje.

La det skinne

Påfør WD-40 for å få sagbladet til å skinne, det beskytter også mot fremtidig rust. Tørk av overflødig væske.

Nå vet du hvordan du skal rengjøre rustent sagblad og det er igjen klart til bruk. Husk på at bensin er brannfarlig, så vær forsiktig. Sørg for å gjøre det under åpen himmel så det er god ventilering når du jobber med disse stoffene.