Vinteren handler ikke bare om komfortable gensere og varm sjokoladedrikk, den bringer også med seg en rekke utfordringer for mennesker over hele verden. Mennesker som bor i regioner nær polene møter hardere vintre enn mennesker som bor nær ekvator. Men uavhengig av regionen en person bor i, møter de på en del problemer som må løses. Trange dører er et av disse problemene. Når temperaturene svinger er det lett for at dørene blir trange, og spesielt terrassedøren er utsatt for dette. Her får du noen tips til hvordan justere trange dører.

Fuktighet fører til at treverket i døren svulmer opp, som igjen gjør at døren blir vanskelig å åpne og lukke.  I stedet for å forbanne seg over den trege døren, kan du følge disse fem enkle trinnene for å reparere trange dører etter vinteren.

 

1.      Sjekk installeringen av døren

Først og fremst må du sjekke om døren er riktig installert. Åpne og lukke døren for å se om den passer fint i dørkarmen. Hvis det er i orden, kan du sjekke hengslene, forsikre deg om at de er i god stand og fungerer fint. Det skal ikke være noen løse skruer. Hvis alt dette er i orden, kan du gå til neste steg i hvordan reparere trange dører.

2.      Hvor er det trangt?

Etter at du har kommet til den konklusjonen at døren ikke har noen grunnleggende feil, kan du finne frem en papp plate. Denne fører du mellom døren og rammen. Da vil du finne hvor problemet ligger, merk stedet med en blyant.

3.      Ta av døren

Finn frem en skrutrekker og skru løs hengslene, eller vipp av dørene hvis du har denne typen dør. Det kan være lurt å legge en bok under døren, så du ikke vrir i stykker hengslene mens du løsner døren.

4.      Trange dører – bruk sandpapir

Når døren er løsnet fra rammen, finner du frem litt sandpapir og sliper der hvor du har merket med en blyant. Er døren svellet mye, må du kanskje bruke en slipemaskin. Ikke puss mer enn nødvendig. Når flaten er jevnet ut, finpusser du over. Til slutt kan du male, lakke der det er nødvendig.

5.      Sett døren på plass igjen

Sett døren tilbake igjen og se om den nå beveger seg uanstrengt. Hvis den fortsatt er treg, kan du bytte til lengre skruer i hengslene. Dette hjelper hvis hengslene har blitt litt slarkete. Hvis du fortsatt sliter med trange dører etter dette, kan det være på tide å kjøpe en ny dør. Men da har du i hvert fall prøvd å utbedre problemet.

For flere gjør-det-selv tips – se vår blogg.