Aldri undervurder hvor stort irritasjonspotensiale et knirkende dørhengsel har. Etter mange års bruk er det uunngåelig at det samles smuss og rusk i hengslene, noe som fører til at metallet slites ned og hengselet begynner å knirke. Men ønsker du å bli kvitt knirkingen er det en enkel oppgave som krever minimum av utstyr og tid. Det er bare å få vasket over hengselet og smøre det, så skal lyden forsvinne så lett som bare det. Her er oppskriften på hvordan smøre hengsler.

Hvordan smøre hengsler

Steg 1 – Hvilket smøremiddel skal du bruke.

Kjøp et passende smøremiddel. Du må sørge for at smøremidlet er i stand til å trenge gjennom smuss og støv som dekker hengslet. Det er viktig at smøremiddelet du anskaffer kommer i en beholder med en tynn dyse slik at du kan komme til hengselet. I dette tilfellet er WD-40 et utmerket produkt, det er også et rimelig valg fordi WD-40 kommer med et bevegelig strå som lett kommer til i kriker og kroker. Hos nærmeste jernvarehandel kan du også spørre om hvilke smøremidler som er tilgjengelige. Bortsett fra WD-40, kan du også bruke:

  • Litiumfett er et utmerket alternativ da det også er støv-avstøtende. Det er også lett tilgjengelig i de fleste jernvareforretninger. Det brukes hovedsakelig til smøring av bildeler og er nyttig i denne forbindelse så vel som andre situasjoner. Du kan prøve WD-40 Specialist Hvitt Litiumfett.
  • Det finnes en også rekke matoljer som kan brukes for å smøre hengsler, for eksempel kokos, raps og olivenolje. Hvis døren fortsatt er godt bevegelig, men fortsatt har en tendens til å knirke, er disse metodene effektive. Selv om matoljer kan fungere, er de magneter for smuss og støv. Dette gjør dem mindre effektive på lang sikt, sammenlignet med andre smøremidler.

Steg 2 – Hengselpinnen

Du må finne hengselpinnen. Hvert dørhengsel består av et hengsel og en pinne som tjener formålet med å holde de to hengselkomponentene sammen. Finn den sylindriske pinnen som er plassert mellom de to platene på hengslet. Denne pinnen er ansvarlig for å holde alt sammen, men for effektivt å få smurt hengselet må du ta ut denne pinnen.

Steg 3 – Løsne hengselpinnen

For å fjerne pinnen må du først åpne døren, så trekke ut tappen.  I noen tilfeller kan det være mulig å gjøre dette med hendene, men som oftest er det nødvending å bruke verktøy for å få det til. Ta et tau, ta tak i tappen og roter den mot klokken gradvis for å trekke den ut. Det er mulig at hengselpinnen kan ha samlet mye rust, dette vil gjøre det vanskeligere å få rikket på den. Hvis den sitter hardt, bruk en hammer og skrutrekker sammen med litt WD-40 for å løsne pinnen slik at du får den ut.

Steg 4 – Fjern smuss og skitt

Når du nå skal rense pinnen og smøre den er det et par ting å huske. Når du har fjernet tappen, bruk et papirhåndkle eller en hvilken som helst klut for å få bort smuss og fett fra hengselplatene og tappen. Hvis det er rust kan du også bruke sandpapir for maksimal effektivitet. Når pinnen og hengselet er renset kan du påføre smøremiddel.

Steg 5 – Monter sammen igjen

Nå må du montere hengslet igjen. Sett pinnen tilbake og sørg for at den er ordentlig festet.

Steg 6 – Sjekk døren om det knirker

Nå som hengslet er på plass er det lurt å se over døren. Åpne og lukk døren for å sikre at smøremidlet spres og kommer ordentlig inn i mekanismen. Hvis du imidlertid finner at knirkingen fortsatt ikke har gått bort, smør hvert dørhengsel til lyden er eliminert.

Steg 7 og siste i hvordan smøre hengsler

Bruk et papirhåndkle eller en engangsklut for å tørke over. Nå som hengselet er renset og smurt er det viktig å få med de siste eventuelle restene av smuss eller overflødig smøremiddel.  Husk at hengslet begynte å knirke som følge av for store oppsamlinger med støv. Derfor er det best å rengjøre området helt.

Fjerning av hengselpinne som sitter fast

Steg 1

Bruk WD-40 for å løsne hengslene. Hvis du finner ut at du må slite for å fjerne pinnen, dekk pinnen med et sterkt smøremiddel, (WD-40 funker flott til dette) og la den stå i 12 timer før du prøver å fjerne den. Pass på at du bruker mye slik at du får dekket hele hengselet, og gi det tid til å virke skikkelig. Hvis nødvendig kan du bruke en skrutrekker og hammer for å tvinge pinnen ut. Men hvis det er for mye rust kan dette i verstefall føre til skade på døren, eller bryte pinnen og hengselet, og med det kompliserer problemet ytterligere.

Steg 2

Bruk en skrutrekker for forsiktig å treffe pinnen. Når du har latt den sitte i smøremiddelet, bruk skrutrekkerens ende for å slå pinnen gjennom og skyv den ut. Dette er vanligvis en bedre måte å fjerne pinnen fra hengselet på slik at du får smurt den. Du må bruke noe som er tilstrekkelig lite til å skyve pinnen ut. Du kan bruke en penn, en blyant eller et annet verktøy som er tynt nok.

Steg 3

Det kan være nødvendig å reparer tappen. Ta pinnen og legg den på en jevn overflate. Undersøk pinnen for indikasjoner på slitasje, eller hvis den er bøyd. Det kan være en god ide å bruke litt tid på å sikre at pinnen er rettet opp og grundig rengjort før du setter den inn igjen. Dette vil bidra til å unngå at døren knirker. Hvis pinnen er bøyd, kan du rette den opp ved å plassere den på et sementert gulv eller en hard overflate og slå den med en hammer for å få den tilbake til sin tidligere form. Det er ideelt å bruke sandpapir for å fjerne eventuelt smuss eller rust. Dette glatter ut pinnen og gjør det lettere å passe.

Det var bruksanvisning på hvordan du smører hengsler.