Beskjæringssakser er gartneres beste venn. De blir brukt til et bredt spekter av oppgaver, og da er det også viktig at de er i god stad. Ikke glem vedlikeholdet av beskjæringssaksen – med riktig rengjøring og sliping, vil de holde seg skarpe og vare lengre. Her forteller vi deg hvordan du kan smøre beskjæringssaks.

Vær alltid forsiktig når du håndterer skarpe gjenstander og bruk nødvendig verneutstyr.

Hvordan er tilstanden på knivbladet?

Det finnes ikke noe mer irriterende enn en sløv beskjæringssaks. En sløv beskjæringssaks river i stykker grenene i stedet for å klippe de. Dette kan gi grobunn for sykdommer, og det vil vi ikke skal skje.

Det er verdt å investere litt tid på å gjøre de skarpe før og under sesongen.

Dette gjøres i 2 trinn – først med en fil og så med en slipestein.

            Hvordan file?

Du begynner med en grov fil som du drar langs kanten på beskjæringssaksens buede del. Husk alltid å bevege filen i samme retning mens du filer. Du vil legge merke til at for hvert drag med filen vil knivbladet bli lysere i fargen.

Bruk av slipestein

Når du er ferdig med å file, går du videre til å bruke en slipestein. Dette for å glatte ut knivbladet og fjerne den rue overflaten. Du kan også bruke stålull i denne prosessen. Bruk stålull eller en slipestein i sirkelbevegelser over bladet. Dette fjerner også rester av rust, hvis det skulle være noe igjen.

Når knivbladene er skape er det på tide å smøre beskjæringssaks.

Smør beskjæringssaks med litt WD-40

Når slipeprosessen er ferdig, er det veldig lurt å smøre beskjæringssaks. Dette for at den skal bevares lengre og du unngår at den ruster. Spray litt WD-40 på en fille som du gnir over bladet. Husk å tørke av overflødig olje.

Vedlikehold etter bruk

For at beskjæringssaksen skal være i tipp topp stand neste gang du skal bruke den, vil det være smart å rengjøre den etter hver gang den brukes. Tørk av knivbladene med en bomullsfille. Filla kan være dyppet i litt rødsprit først. Så tar du litt WD-40 på litt stålull som du gnir over knivbladene. Dette vil ikke bare smøre beskjæringssaks, men også forhindre dannelse av rust fra dagens arbeid.

Grundig rengjøring

Avhengig av hvor mye du bruker beskjæringssaksen, trenger du å gå litt grundigere til verks når det gjelder rengjøring. Da skrur du beskjæringssaksen helt fra hverandre. Vask alle delene med varmt vann og såpe og skrubb med en liten børste. Tørk av med en fille dyppet i rødsprit, og sett den sammen igjen.

Ved å følge disse rådene vil den være i mye bedre form og klar for arbeidsoppgavene, og du skal ikke undervurdere betydningen av å smøre beskjæringssaks.

 

Sjekk ut våre nettsider for mer informasjon, enten det er tips og triks eller du ønsker produktinformasjon.

Bruksområdene som er beskrevet på denne siden er gitt til WD-40 Company fra brukeren selv. Disse har ikke blitt testet av WD-40 Company og utgjør ikke en anbefaling eller forslag fra oss. Sunn fornuft bør utøves ved bruk av WD-40 Company sine produkter. Følg alltid instruksjoner og advarsler som er trykket på emballasjen.