Du har nettopp sett en skrekk film, du går til sengs og håper at søvn fjerner bilde av den skumle klovnen fra netthinnen. Da hører du en knirkende lyd. Du blir dratt tilbake til filmen, og ser for deg den skumle klovnen åpner den knirkende døren inn til huset ditt. Pulsen øker og du er redd. Alt på grunn av en knirkende dør.

Nå er du helt sikker motivert til å løse problemet en gang for alle. Her kommer en rekke tips på hva du gjør med knirkende dører.

Den enkleste løsningen er å kjøpe et egnet smøremiddel som du smører hengslene med. Dette løser vanligvis problemet umiddelbart.

Smøremidler som kan brukes til smøring er:

  • Oliven olje
  • Motorolje
  • WD-40 multispray
  • Parafinolje
  • Såpestykke
  • Vaselin

Hvis ikke dette hjelper og døren fortsatt knirker, må du ta av hengslene for å fjerne rust og smuss før du smører de. Her er tre metoder for å stoppen en knirkende dør.

1.     Smøre med olje

Å tilføre olje på hengslene for å stoppe knirkende dør virker neste hver gang. Her er fremgangsmetoden:

a)     Ta av døren

Du må først ta av døren, dette gjøres ved å bruke en flat skrutrekker. Sett skrutrekkeren inn under låsetappen på hengselet, samtidig med at du trekker døren til deg. Nå løsnes døren. Sette døren inntil en vegg.

b)     Påfør matolje, motorolje eller WD-40

Motorolje er et utmerket smøremiddel. Det er lett tilgjengelig og en billig løsning. Ta et papirhåndkle eller en fille, bruk litt olje og påfør hengslene. Matolje og WD-40 Multispray er også gode alternativer for å smøre hengsler så de slutter å knirke.

c)      Sett på døren igjen

Sett på døren igjen. Åpne og lukk døren for å forsikre deg om at knirkingen er borte, og døren sitter riktig på hengslene. Hvis det fortsatt knirker må du kanskje ha på mer olje.

d)     Tørk av overflødig olje

Olje er veldig flytende og kan renne hvis du har på for mye. Ta en tørr klut og tørk av overflødig olje, så det ikke lager merker på dørkarm eller døren.

2.     Påføre voks

Hvis det ikke sluttet å knirke ved bruk av olje, kan du prøve med voks for å fjerne knirk i døren.

a)     Parafinvoks

Parafinvoks finnes i stearinlys og parafinvoks i råform er tilgjengelig hos mange jernvareforhandlere. Råvoks er luktfri, hvit og selges i terninger eller plater.

  • Et alternativ er bivoks, men det er kanskje ikke like tilgjengelig.
  • Du kan også bruke gamle stearinlys som er laget med parafinvoks.

b)     Smelt voksen

Bruk en elektrisk komfyr eller mikrobølgeovn til å smelte voksen. Ikke bruk gasskomfyr, når voks når kokepunktet, frigjøres det brannfarlig damp. Smelt voksen i to minutters segmenter, dette for å sikre at det smelter jevnt.

  • For å være på den sikre siden, bruk et vokstermometer for å sjekke temperaturen. Parafinvoks smelter ved en temperatur på ca. +140ºC.

c)      Hengselpinnen

Ta av døren som beskrevet før. Ta ut hengselpinnen og dekk den med voks. Dekk også hengslene med voks. Fordelen med å bruke voks er at de blir støvtette.

d)     Sett på døren igjen.

La voksen kjøle seg ned og tørke før du setter på pinnen og døren igjen. Åpne og lukk døren for å forsikre deg at knirkingen har opphørt.

e)     Flere lag med voks

Hvis et lag med voks ikke stopper knirkingen, kan det være nødvendig med flere lag.

3.     Bruk stålull for å fjerne rust og smuss.

Hvis hengslene er fulle av rust og smuss vil det være ineffektivt å bruke både olje og voks. Sørg for å rengjøre hengslene grundig før de smøres eller vokses.

a)     Rengjør rustne hengsler og pinner med stålull

Ta av døren og løsne hengsler og pinner fra dør og karm. Legg de en bøtte og skrubb de med stålull og vann. Fortsett å skubbe til all smuss og rust er borte.

b)     Påfør olje eller voks

Tørk god av delen og smør de med olje eller påfør voks. Sett hengsler og pinner på plass og sett på døren. Tørk av overflødig olje eller voks.

Nå kan du sove godt uten å bli vekket av en knirkende dør.

 

Del gjerne andre tips på vår Facebook side Original WD40 Norway eller vår Instagram side WD40Norway Tagg innlegget med #WD40Norway