Det største problemet med rust og korrosjon opplever vi med bolter og muttere. Bolt og mutter ruster sammen over tid og det kan være vanskelig å bevege de. I mange tilfeller er de utsatt for fuktig klima og hvis de ikke behandles med rustbeskyttende midler er det uunngåelig at de begynner å korrodere. Dette kan forårsake skade på utstyr og til og med føre til funksjonsfeil. For å løsne disse fra hverandre trenger du en penetrerende olje.

For å unngå disse problemene er lurt å gjøre tiltak før rusten tar overhånd.

Fjerne et rustent feste

Hvis bolt og mutter blir konstant eksponert for fuktighet, vil de begynne å ruste ganske raskt. En komponent som er veldig utsatt for rust er festemidler brukt i bilindustrien og i husholdningsapparater. Fuktighet fører til nedbrytning av festene som gjør at de kan bryte sammen. Å fjerne disse festene kan være vanskelig, spesielt hvis de har begynt å ruste. Da hjelper det hverken med skrutrekker eller skiftenøkkel. Du trenger en penetrerende olje for å løse de.

Å fjerne disse festene kan gjøres på flere måter. Her er de mest effektive metodene:

Smøremidler:

Sitter bolt og mutter fast på grunn av rust, er den beste løsningen å bruke den penetrerende oljen WD-40 Penetrant spray. Spray på bolten og slå lett med en hammer. Da trenger sprayen inn i det fastrustede feste og løsner opp.

Skjære:

Har det rustet så godt at det ikke kan reddes, er det eneste alternativet å skjære det vekk. Det ødelegger festeanordningen, men du blir kvitt problemet. Bruk en tvinge for å få et godt grep på festehode og vri hardt, slik at det løsner.

Bruke varme:

En annen metode er for å løsne rustede bolter og muttere er å bruke varmebrenner på lav eller moderat varme. Varme gjør at muttere og bolter ekspanderer nok til å løsne. Det er imidlertid viktig å være veldig forsiktig med denne metoden, da mange smøremidler er brennbare og kan antennes hvis de utsettes for varme.

 

Testede metoder for rustfjerning

Selv om det er mulig å fjerne rustede festeanordninger og erstatter disse med en ny, er ikke det alltid et alternativ. På gamle maskiner kan det være at disse boltene og muttere har utgått fra produksjon. I disse tilfellene må du restaurere bolter og muttere ved hjelp av rustfjerner.  Her er metodene du kan bruke:

Slipe:

Når du har løsnet feste kan du slipe den med stålull eller sandpapir for å fjerne rust. Dette er en enkel og billig metode, men kan være tidkrevende. Det vil også kreve et smøremiddel før feste kan brukes igjen.

Hydrogenperoksid:

En annen effektiv måte å fjerne rust er å la det ligge i hydrogenperoksid. Bruk en hard børste for å fjerne all rust etter den har ligget en stund.  Dette er en billig metode, men kan etterlate rustflekker.

Lakkering:

Ved å male eller lakkere bolter og muttere forhindrer du fuktighet i å trenge inn og forårsake rust. Før du lakkerer de må du sørge for å fjerne eventuell rust. En voks- eller oljebasert beskyttelse forhindrer også rust.

Rustfjerner:

Du finner en rekke rustrensere som kan hjelpe til med å fjerne rust fra muttere og bolter. WD-40 Penetrant spray løsner ikke bare rust, den bidrar også til å forhindre rust i fremtiden.

Å fjerne rust fra bolter og mutter kan være en vanskelig oppgave. Det beste middelet for dette er å bruke WD-40 Penetrant spray. Den penetrerende olje trenger inn i alle kroker og kriker og løsner opp rust og  fastsittende deler. Smøremiddelet er vannavstøtende og forhindrer fremtidig rust og korrosjon.