Hagearbeid er en populær hobby. De fleste har en krukke, beholder eller et område i hagen hvor de dyrker noe. Mens vi legger stor vekt på plantene; vi vanner og steller, blir hageredskapene ofte forsømt. Spader, hakker, greip etc. de trenger å bli tatt vare på så de varer lenge og gjør en god jobb i hagen. Du trenger også en skikkelig oppbevaring av hageredskap.

Det er viktig å holde hageredskapene godt vedlikeholdt. Før du setter de bort for vinteren er det lurt å ta seg tid til en skikkelig rengjøringsjobb. Rust er en av hovedproblemene til hageredskaper av metall, da de stadig er utsatt for jord, fuktighet og vann. Hvis du ikke rengjør hageredskapene grundig før du setter de bort for vinteren, vil de begynne å ruste.

Her er noen tips til vedlikehold av hageredskaper så du forlenger levetiden på dem.

 

Rengjør hageverktøyene grundig

Rust kommer av fuktighet, noe det er overflod av i jord. Siden hageredskapene er mye i kontakt med jorden,  det viktig før oppbevaring av hageredskap å rengjøre de grundig for å unngå rust og korrosjon.

Det er ikke bare rust som kan bli et problem. Det kan også sitte igjen biter av røtter, frø og jordbårne sykdommer som overføres fra plante til plante hvis redskapene ikke rengjøres.

Vask hageredskapene med vann før du setter de bort. En kniv kan brukes til å skrape av fastsittende jord, da får du også vekk planterestene. Tørk godt av før du setter hageredskapene bort.

Fjern rust før oppbevaring av hageredskap

Hvis det er rust på hageredskapene, er det viktig å fjerne dette med en gang. Da forhindrer du spredning av rust til andre deler og til nærliggende hageredskap. En stålbørste eller sandpapir fjerner lett rust fra metalloverflater.

Oljeholdig sand kan også brukes til å fjerne rust. Uansett hvilken metode du bruker, lønner deg seg å fjerne rusten så fort du ser den. Utsetter du denne jobben, vil det være en mye større jobb å fjerne rusten.

Bruk riktig produkter for vedlikehold

I tillegg til å rengjøre, tørke og fjerne rust er det en annen ting som også er viktig å huske på; det er å beskytte hageredskapene mot fremtidig rust og korrosjon.

Bruk en tynn olje som du dekker metalldelene med. Det beste er å bruke et spesialprodukt til dette, som WD-40 Multispray. Ikke bare smører det hageredskapene, den beskytter også mot rust og korrosjon under oppbevaring av hageredskap. Dette er spesielt viktig når du setter bort redskapene for vinteren. Du kan da være trygg på at de ikke ruster mens de er lagret.

Oppsummering

Ved å følge disse tipsene gjør du oppbevaring av hageredskap trygt. Det er viktig å huske på at eksponering fra eksterne elementer er en av hovedårsakene til at hageredskapene ruster. Gode hageredskap er en investering, og da vil det lønne seg å ta godt vare på dem.  Hold de rene, beskytt de mot elementene med WD-40 og du har hageredskaper som varer i mange år. Det beste er å oppbevare de under tak, så ikke været spiser på metalloverflaten.