Ulike typer gullsmykker

Når du kjøper gullsmykker, er det en rekke alternativer å velge mellom. La oss starte med hvilke farger gull kan ha.

Farger

Gullsmykker er ikke alltid rent gull. Gull er en legering, det vil si en kombinasjon av gull og en eller flere metaller. Disse metallene kan være sink, sølv, nikkel, kobber eller palladium. De vanligste fargene i gullsmykker er gul, rosa, hvit og grønn.

Gult gull

Gult gull er resultatet av å kombinere rent gull med kobber, sølv og sink. Gult gull anses som den reneste fargen i smykker. Den er også allergivennlig og er den fargen som krever minst vedlikehold.

Hvitt gull

Hvitt gull er resultatet av å kombinere platina og gull. I noen tilfeller er palladium brukt i stedet for platina. Det kan også fremstilles av en kombinasjon av palladium, gull, sink og nikkel. Hvitt gull er mer ripebestandig og slitesterkt enn gult gull, det er også et billigere alternativ enn platina og gult gull.

Rose gull

Rose gull (også kalt rosa gull) er en legering av sølv, gull og kobber, og det er kobberet som gir fargen. Rose gull er rimeligere enn de andre variantene på grunn av kobberinnholdet. Dessuten er det mer holdbart enn både hvitt og gult gull.

Grønt gull

Grønt gull (også kalt Elektrum) er en legering av sølv og gull, med spor av kobber. Det er sølvet som gir den grønne fargen.

Hvilken gullfarge er mest populær?

Det var en tid hvor gult gull var det foretrukne alternativet. Men når gullprisene ble for høye, begynte folk å velge hvitt gull. De siste 30 årene er hvitt gull det mest brukte valget, spesielt til forlovelse- og gifteringer.

Polere gullsmykker

Gull er vakkert og det er også et mykt metall som trenger regelmessig vedlikehold. Gjenstander av gull bør ideelt poleres en eller to ganger i året. Polerer du oftere kan det faktisk gjøre mer skade enn nytte. Men er du forsiktig, kan du gjenopprette glansen i gullsmykkene.

Her beskriver vi hvordan du kan polere gullsmykker, fjerner riper og beskytter gullet.

Polere gullsmykker

Steg 1

Bruk en bolle som du fyller med vann. Tilsett litt natron og oppvaskmiddel og legg gullsmykket i blandingen. La virke i noen minutter.

Steg 2

Bruk en tannbørste med myke børste for å skrubbe gullet. Vær forsiktig, det er ikke nødvendig med mye press. Hvis gullsmykket har mange kriker og kroker, sørg for at også disse blir rengjort.

Steg 3

Etter skubbing må du skylle gullet under varmt vann. Sørg for å fjerne alle rester av blandingen. Gjenta steg 1 – 3 hvis du ikke er fornøyd med resultatet.

Steg 4

Bruk en myk klut til å tørke gjenstand. Ikke bruk tørkepapir eller produkter som kan lage riper i gullet. Alternativt kan la det lufttørke.

Steg 5

For siste finish, bruker du en gullsmed duk til å polere gullsmykket til det skinner.

Fjerne riper i gullsmykker

Steg 1

Fyll en bolle med vann og litt oppvaskmiddel. Ta en ren og myk oppvaskklut og dypp den i blandingen. Gni gulloverflaten forsiktig. Deretter skyller du gjenstanden med vann og lar den lufttørke.

Steg 2

Lag en blanding med seks deler vann og en del salmiakk.  Bruk hansker.

Steg 3

Legg gullgjenstanden i blandingen i maksimalt ett minutt.

Steg 4

Tørk av gullet med en myk klut eller la det luft tørke.
Er det fortsatt riper i gullet, gjentar du prosessen.

Beskytte gull

Du bør unngå å bruke gull mot kroppen under aktiviteter hvor du svetter. Svette er syre og kan ødelegge gullet. Kan du ikke fjerne gullet under aktiviteten, sørg for å tørke det med en myk klut etterpå.

Unngå bruk av lotion mens du har på deg gull. Lotion kan skade gull, det samme kan parfyme og hårspray.

Vær forsiktig når du bærer gull, så du ikke støter borti noe som kan lage riper.

Har du gull som er mindre holdbart, bør du unngå å bære det daglig.

En av de enkleste metodene for å fjerne misfarge fra gullet er å spraye det med WD-40. La det virke i fem minutter og skyll det med rent vann.