Metallinventar og tilbehør tar opp mye plass i våre husholdninger. Fra vask, statuer og smykker til dørhåndtak, du kan finne det overalt. Men ved bruk mister de med tiden sin glans. Her er noen tips på hvordan du polerer messing og får metall til å skinne igjen med midler du allerede har hjemme.

WD-40

De fleste har en boks med WD-40 Multispray i garasjen eller under vasken. WD-40 har bruksområder som behandler og polerer messing og alle typer metall. Spray litt WD-40 på en myk klut og gni over messing som har mistet glansen, og du vil bli overrasket hvor fint det blir. WD-40 fjerner smuss og skitt fra overflaten og metallet ser ut som nytt.

Natron og eddik

Et hjemmelaget middel som er ganske effektivt til å fjerne smuss fra metall er natron blandet med eddik. Fra eksperimenter på skolen husker du kanskje at dette gir en brusende pasta. Dette fjerner smuss fra metalloverflater.

Dekk overflaten som skal behandles med denne pastaen etter at den har sluttet å bruse. La det virke til syren har spist seg gjennom laget med smuss. Bruk så en myk tannbørste til forsiktig å skrubbe overflaten så blandingen kommer til i kroker og kriker. Denne blandingen er billig og den skraper ikke opp overflaten av metallet. Tørk av med en fuktig klut og la tørke. Spray på WD-40 Multispray og poler til gjenstanden skinner igjen.

Polerer messing med sitronsaft

Sitron virker på samme måte som eddik på grunn av sin syre. Del en sitron og dryss på litt salt, gni så dette på overflaten av metall og du vil fjerne overfladisk smuss. Dette vil ikke fjerne vanskelig smuss, men vil fungere som en lett stål- og messing renser.

For en dypere rens kan du blande to deler tartar saus med en del sitronsaft. Dette gir en tykk pasta som du smører på metalloverflaten. La pastaen virke i 30 minutter før du vasker det av med varmt vann og lar det tørke. For siste finish kan du bruke WD-40 Multispray for å polere metallet.

Forebygging og beskyttelse

Mange gjenstander og møbler brukes daglig, noe som gjør at poleringen gradvis forsvinner fra metallets overflate. Vi anbefaler å begrense håndtering, men dette lar seg ikke gjøre på for eksempel dørhåndtak av messing.

Disse gjenstandene er vanligvis forseglet med et beskyttende lag for å unngå skade.

Maling

Et tykt lag med maling holder noen år og kan redde metallet mot korrosjon. Imidlertid er maling sårbar for skade, og fuktighet kan trekke inn i små sprekker. Maling skjuler også den flotte metalloverflaten.

Smøring

For metaller med bevegelige deler er et smøremiddel som WD-40 et effektivt rusthemmende middel. Selv om det er nødvendig med regelmessig påføring, kan dette være en bedre løsning for å beskytte metallet enn maling.

 

Gryter, panner og kasseroller

På kjøkkenet er det metaller i daglig bruk som støpejerngryter, rustfrie stål panner, messing- eller kobberservise.

Som alt annet kjøkkenutstyr må du først vaske med varmt vann og såpe for å fjerne fett og matrester. For gjenstridig smuss er det vanlig å bruke stålull, men dette kan fort gi riper i overflaten. Det finnes andre muligheter for å fjerne fast brent mat og flekker.

Hell en kopp eller to med vann i pannen, så det dekker bunnen. Fyll på med noen spiseskjeer eddik eller sitron, og la blandingen koke. Du kan også legge oppi skitne redskaper som trenger rens, som rustfrie kniver og messing tilbehør. La det koke i ca. 15 minutter. Overflaten bør nå være helt ren eller i hvert fall lett å rengjøre. Hvis det fortsatt sitter rester som er vanskelig å fjerne kan du gjenta prosessen.

Det er ikke gull alt som glitrer

Hjemmet ditt vil skinne igjen ved å bruke vanlige husholdningsprodukter og en boks med WD-40. Nå har du lært hvordan du polerere messing. Få på gummihansker, kutt noen sitroner og rengjør stål, kobber, aluminium og messing rundt i hjemmet.