Polering av sølvsmykker

Du kan bruke sølvpuss til rengjøring og poleering av sølvsmykker, men ikke alle smykker kan rengjøres med disse rengjøringsmidlene. Smykker med perler eller ugjennomsiktige edelstener må ikke legges i rengjøringsvæske, myke stener som turkis, opal, onyx og karneol kan ta skade av det. Hvis stener som dette blir skitne, gi de en kort skylling.

Etter rengjøring med sølvpuss bør du skylle de grundig under rennende vann eller med en fuktig klut. Dette er spesielt viktig hvis det er smykker med mange små detaljer. Sølvpussen kan bli liggende i kroker og kriker. Etter skylling tørker du over smykkende med en mikrofiberduk for å forhindre flekker etter vann.

Lag din egen rens / sølvpuss

Såpe og vann:
Har du ikke sølvpuss kan du rengjøre sølvsmykker i en blanding av vann og oppvaskmiddel (ammoniakk- og fosfatfri). Hvis sølvsmykkene er ekstra skitne så vann og såpe ikke er tilstrekkelig, kan du prøve en av metodene nedenfor.

Natron og vann: Non-whitening tannkrem kan erstatte sølvpuss, men det er ikke lett å finne tannkrem uten blekemidler som ikke skader sølvsmykker. Da er det bedre å lage en pasta med vann og natron som du påfører sølvsmykket. Bruk en klut til å polere smykket. Hvis smykket har mange detaljer med kriker og kroker kan du bruke en myk tannbørste for å komme til over alt.

Når du er ferdig skyller du sølvsmykket under rennende vann og tørker av med en klut.

Olivenolje og sitronsaft: Miks sammen en halv kopp med sitronsaft med en spiseskje oliven olje i en beholder. Dypp en ren mikrofiberklut i løsningen som du pusser sølvsmykket med. Skyll så under rennende vann og tørk godt.

Hvit eddik og natron: Lag en blanding med en halv kopp hvit eddik og 2 spiseskjeer natron. Legg sølvsmykket i blanding og la det virke i 2 – 3 timer.  Du kan oppleve at det bruser, men det er normalt. Skyll og tørk godt.

Natron, salt, aluminiumsfolie og kokende vann: Du kan gjøre bruk av en enkel kjemisk reaksjon for å rengjøre sølvsmykker. Ingrediensene du vil behøve er Natron, aluminiumsfolie, kokende vann og salt.

Legg aluminiumsfolie med den matte siden ned i kjøkkenvasken eller over en stekepanne. Legg sølvsmykker på aluminiumsfolien og heller over kokende vann til de er helt dekket. Tilfør 2 spiseskjeer salt og to spiseskjeer natron. Rør rundt til det er helt oppløst i vannet.

Den kjemiske reaksjonen gjør at skitten overføres til folien og dette tar bare 5 til 10 minutter. Du kan oppleve en lukt som ligner på råttent egg, dette er sulfid som kommer fra metallet og er helt normalt.

Skyll godt i vann og tørk av.

Bruk WD-40 Multispray

Grunnen til at vi nevner WD-40 som et eget rengjøringsmiddel til rengjøring og polering av sølvsmykker, er fordi det er en veldig enkel løsning.

Spray på og poler av med sirkulære bevegelser, du vil se skitten forsvinne fra smykkene.

WD-40 er et utmerket rengjøringsmiddel til å rense smykker og andre ting. På grunn av sammensetningen vil ikke WD-40 skade teksturen av materialet du rengjør og det etterlater en skinnende blank overflate.

Et arvestykke

Tar du godt vare på sølvsmykkene dine varer de i mange, mange år og kan bli et smykke som går i arv. Sølv er et dyrt materiale, så du bør ikke vente for lenge mellom hver rengjøring. Ha alltid en boks med WD-40 Multispray tilgjengelig, så du kan rengjøre sølvsmykker regelmessig.

Her kan du kjøpe WD-40 produkter

Har du andre rengjøringstips? Del de gjerne på vår facebook Original WD40 Norway eller vår Instagram side WD40Norway. Tagg innlegget med #WD40Norway.