Det er sent på kvelden (midnatt for å være presis) og du ser filmen Eksorsisten når du plutselig, ut av det blå, hører en dør som knirker. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men hos forfatteren av denne bloggen skjer det noen fasinerende endringer i kroppen. Pulsen øker og huden blir hvit, ledsaget av ville fantasier om at en demon er på vei inn i huset for å hente sjelen min til helvete.

Dette er kun en av senarioene hvordan en dør som knirker kan påvirke livet ditt. Er du av den lettskremte typen, er heldigvis dette problemet enkelt å løse. Vi gir det her flere løsninger du kan prøve ut.

Vanligvis vil påføring av et smøremiddel rett på dørhengslene fjerne problemet med en gang. Men hvis det ikke hjelper, kan du prøve å løsne hengslene for å rengjør de grundig før påfører et egnet smøremiddel.

Disse smøremidlene kan du påføre direkte på dørhengselet:

  • Alle typer smørende oljer
  • Oliven olje
  • Parafinlys
  • WD-40 Multispray
  • Vaselin
  • Såpestykke

Hvis dette ikke løser problemet med en dør som knirker, må du løsne hengselet fra døren for en grundig rengjøring. Når du har løsnet hengselet er det tre ting du kan gjøre:

1.     Smør med olje

Bruk av olje på hengslende til en dør som knirker er vanligvis nok til å løse problemet. Her er bruksanvisningen:

a)     Fjern hengselpinnen med spiker og hammer

Lukk først døren og plasser spikeren på pinnens underside. Bruk hammeren til å banke lett til pinnen er løs og du kan trekke den ut.  Husk på at nå er døren løsnet fra dørkarmen, så du ikke skader deg. Sett døren inn til en vegg.

b)     Dekk pinnen med WD-40 Multispray

WD-40 er et utmerket smøremiddel for en dør som knirker. Den er også langtidsvarende. Spray på pinne og hengselet og tørk av eventuell overflødig olje.

c)      Sett pinnen tilbake i hengselet

Sett pinnen tilbake igjen, og bruk hammer og spiker for å slå de helt på plass. Åpne og lukk døren for å sjekke at knirke-lyden er borte. Hører du fortsatt noe, kan du påføre mer olje.

d)     Tørk bort overflødig WD-40

Gitt at smøremiddelet er flytende, kan det ha dryppet noe på døren. Bruk en ren klut til å tørke bort overflødig væske, så det ikke setter flekker på døren.

2.     Bruk voks på hengsel pinne

Hvis olje ikke fjernet knirkelyden, kan voks løse problemet med en dør som knirker. Da følger du disse stegene:

a)     Kjøp parafinvoks

Du kan finne parafinvoks i stearinlys og i råform hos mange håndverksbutikker. Råvoks er vanligvis luftfri, hvit og er tilgjengelig i store plater og små terninger. Hvis du kjøper stearinlys, må du forsikre deg at de er laget av parafinvoks.

  • Bivoks er et alternativ, men kan være vanskelig å finne.
  • Gamle parafinlys kan også brukes til å smøre pinnen med.

b)     Smelt voksen på en komfyr eller i mikrobølgeovnen.

Unngå å bruke gasskomfyr, da det ikke er trygt. Overopphetet voks kan danne damp som er brennbart. Bruk et termometer for å måle temperaturen når den smelter. Smeltepunktet er ca. 140ºC.

c)      Dypp pinnen i smeltet voks

Fjern pinnen fra hengselet som beskrevet over. Bruk av varm voks har den fordelen at det forhindrer opphopning av støv, sammenlignet med olje. Sørg får at hele pinnen er dekket med et jevnt lag voks.

d)     Sett pinnen tilbake i hengselet

Vent til voksen er avkjølt, da unngår du at det drypper av den. Dette tar ca. 5 – 10 minutter.

e)     Gjenta behandlingen

Noen ganger er ikke et vokslag nok til å fjerne knirkingen. Gjenta behandling ved å dyppe pinnen flere ganger i voksen, helt til voksen er tykk nok til å fjerne lyden.

3.     Bruk stålull til å fjerne smuss, fett og rust

Voks og olje fjerner ikke skitt og rust fra hengslene. Ser du at hengselet og pinnen er skittent eller har begynte å ruste, må du rengjøre det før du oljer eller vokser.

a)     Løsne hengsel og pinne fra døren

For å rengjøre de grundig må du løsne hengsel og pinne fra døren. Fett, rust og skitt gjør dørhengsler trege og bråkete.

b)     Rengjør med stålull

Fint stålull er det beste å bruke for å rengjøre pinnen. Legg hengsel og pinne i vasken og skrubb de med stålull og vann. Sørg for å fjerne alt smuss og rust.

c)      Bruk smøremiddel

Når alt er rent, tørker du delene før du innsetter de med olje eller voks som beskrevet over. Sett på plass hengsel og pinne og test om knirkelyden er borte.

Forhåpentligvis, etter å ha brukt metodene over, vil problemet med dør som knirker være løst. Og du kan igjen kose deg med en skrekkfilm en sen kveld uten å få hjerte i halsen.