Hvordan fjerne rust.

Enten det er bil, sykkel, hagemøbler eller annet metall, rust ødelegger både utseende og strukturen. Det kan også påvirke funksjonen til utstyret. Bolter og muttere er viktige komponenter i maskiner og kjøretøy, da de holder tunge deler av utstyret sammen. Dessverre er de også utsatt for rust.

Det er flere måter å fjerne rust og rustflekker:

1.    Eddik

Eddik inneholder syre som fungere som rust fjerner. Eddik egner seg best til små deler som kan legges i bløtt. Dette gjør eddik til en utmerket rust fjerner for muttere. Legg de direkte i en bolle med eddik i 24 timer. Ta de så ut og skrubb de med en liten børste. Skyll godt med vann. Du har nå en skinnende ren og blank mutter.

Hvis det fortsatt sitter igjen noe rust, lar du de bare ligge lenger i eddiken.

 

 

2.    Sitron

Rustne muttere kan være vanskelig å fjerne, da de kan sitte godt fast.  Du kan prøve å løsne de med fett, hvis ikke det virker finnes det andre triks:

Du trenger to ingredienser; Sitron og salt. Hell salt over mutteren og gni det på overflaten. Ta så en sitron eller lime og skvis ut saften over mutteren med salt. La det virke i to til tre timer.

Skrubb så mutteren med stålull eller en skrubbesvamp, vær forsiktig så du ikke ødelegger overflaten. Alternativt kan du legge mutteren i sitronsaft og salt i noen timer. Da reduserer du skrubbejobben som kan ødelegge metallet.

 

3.    Natron

Hvis du ikke har eller vil bruke eddik eller sitron-saltblanding for å rengjøre muttere, kan du bruke natron. Lag en pasta av natron og vann i en bolle, den skal ikke være for tykk eller for rennende. Påfør blandingen på mutteren og la det stå noen timer. Bruk en tannbørste til å skrubbe pastaen av. Dette vil fjerne rust fra mutteren.

 

Mens du er innom badet, kan du også teste med såpe, den type såpe som ligger i en skål på vasken. Du trenger også en potet (denne finner du mest sannsynlig ikke på badet ). Del poteten i to og gni poteten over såpestykket. Når poteten har fått et såpebelegg, legger du denne over den rustne mutteren et par timer. Børst deretter av såpen fra mutteren, og rusten følger med.

4.    Bruk kraften av elektrisitet

Elektrolyse er en fantastisk måte å fjerne rust fra forskjellige materialer og kan også brukes på muttere. Du trenger følgende:

  • Batterilader til bil
  • En beholder med vann
  • Et stykke metall som inneholder jern
  • Krystallsoda

Koble fra laderen, legg metallbiten i vannet. Koble laderens positive kontakt til metallet i vannet og den negative kontakten til metallet som rusten skal fjernes fra, i vårt tilfelle mutteren.

 

Koble laderen til strømnettet og la den stå på en time. Du vil se elektrolysen gjøre arbeidet med å fjerne rust.

5.    WD-40

Hvis metodene over er for tidkrevende så prøv heller WD-40 Multispray. Alt du trenger å gjøre er å spray godt på den rustne mutteren og la det virke noen sekunder. Så tar du en tannbørste å skrubber av rusten.

Hvordan gjerne rustflekker.

Rust påvirker ikke bare metallet, det kan også smitte av og lage flekker på klær eller andre materialer.

Får du rustflekker på klærne, kan du prøve med litt sitronsaft. Gni det berørte område med sitronsaft, skyll godt og vask klærne som vanlig.

Hvis flekken sitter godt eller stoffet er tykt, kan det være lurt å tilsette litt salt sammen med sitronsaft når du skrubber på flekken.

Hvis rustflekken er på et annet materiale enn stoff, som en vegg, kan du skylle med vann og bruke en børste til å fjerne flekken. Det finnes også flekkfjerningsprodukter tilgjengelig i butikken.