Denne artikkelen beskriver hvordan du kan rengjøre speil og glassoverflater. Beskrivelsene kan brukes på begge overflater.

Speil og glassvinduer er magneter for smuss. Og selv med regelmessig rengjøring er det vanskelig å få det helt rent, det blir nesten alltid igjen noen flekker og striper. Her forklarer vi deg hvordan du får helt rene speil- og glassoverflater med de riktige materialene. Klut og vann er dessverre ikke nok til et flekk- og stripefri glassvindu, glassmøbel, dusjdør eller speil. Det du trenger er microfiberklut, nal eller pusseskinn.

Selv avispapir er fint å rengjøre speil og glass med. Du trenger ikke bekymre deg for blekket, da speil og glass ikke absorberer blekk. Du bør unngå å gni avispapir på vindusrammene.

Nedenfor har vi noen tips til enkel rengjøring som du kan gjør selv.

Rengjøring

 1. Begynn med å finne frem alt du trenger. Dette inkluderer:
  • Hvit eddik
  • Vann (Gjerne destillert vann)
  • Sprayflaske eller en stor bolle

Du vil også trenge dette for å rengjøre speil:

 • Microfiberklut
 • Lofri myk klut
 • Avispapir
 • Vattpinner
 • Tannbørste (gjerne myk)

 

 1. Skal du vaske vinduer, legger du håndklær i karmen. Dette er spesielt viktig hvis karmen er av tre, da rengjøringsmiddelet kan ødelegge karmen.
 2. Det beste rengjøringsmiddelet for rengjøring av vinduer og speil er en blanding av hvit eddik og vann i blandingsforholdet 1 del eddik til 4 deler vann.
 3. Fyll blandingen på en sprayflaske eller hell det i en stor bolle. Ta en microfiberduk og spray på eller dypp kluten i bollen og klem ut overflødig væske. Er det en stor overflate du skal vaskes, sprayer du rengjøringsmiddelet rett på overflaten.

 

 1. Bruk sirkulære bevegelser med microfiberkluten for fjerne alle flekker fra overflaten. Vask så over både vertikalt og horisontalt med microfiberkluten så du er sikker på at alle flekkene er vasket bort.
 2. Bruk vattpinner eller tannbørsten til å rengjøre alle kroker og hjørner. På denne måten er du sikker på å fjerne rengjøringsmiddelet.
 3. Til slutt tar du litt avispapir og gnir overflaten helt ren for resterende flekker. Til dette kan du også bruke bomull, for eksempel en gammel bomulls t-skjorte.

Er glassoverflaten veldig skitten, bør du starte med å vaske overflaten med en microfiberklut som er godt fuktet med rengjøringsmiddel. Avslutt med å tørke av med avispapir.

Ønsker du heller å kjøpe glass rens i stedet for å lage rengjøringsmiddelet selv, sørg for å kjøpe en uten ammoniakk. Kullsyreholdig vann er veldig effektiv som glass- og speilrengjøring, det er også kaffefilter.

Er det veldig skittent

 1. Hvis det er en vokslignende film på overflaten av glasset eller speilet, kan du prøve denne prosessen. Du trenger:
 • To kopper med romtemperert vann
 • Kvart kopp med eddik
 • Halv kopp med zalo

Bland alt sammen og hell på en sprayflaske. Rist flasken godt før bruk.

 1. Hvis glassoverflaten er uklar, kan du brukes følgende blanding:
 • Halv kopp med desinfeksjonsprit
 • Kvart teskje med Zalo
 • 2 spiseskjeer salmiakk

For å rengjøre et glassbord, kan du spraye med sitronsaft og tørke over med avispapir.

Alternative løsninger for å rengjøre speil

I tillegg til de overnevnte løsningene, finnes det en rekke alternative rengjøringsmidler til speiloverflater.
Disse kan også brukes på glassoverflater.

Boraks

Boraks er et fantastisk alternativ til rengjøringsmiddel for glass. Bruk 2 ts. boraks og bland det med 3 kopper vann. Bruke en microfiberklut duppet i blandingen for å fjerne alle flekker.

Barberskum til rengjøring av speil

Barberskum er et utmerket middel til å rengjøre speil. Det renser overflaten og fjerner skittne striper. Den har også den funksjonen at det motvirker dugg. Bruk et papirhåndkle for å fordele barberskummet utover, så bruker du et vått papirhåndkle for å tørke det av.

Barberblad

Noen rengjøringsmidler fjerner ikke malingsflekker, limrester og andre vanskelig flekker.  Til dette kan du bruke et barberblad for å skrape av flekkene uten å ødelegge overflaten. Når flekken er borte, vasker du overflaten som beskrevet over.

Luft frisker

Overraskende nok er luft friskere flott til rengjøring av speil. Spray luft frisker på speilet og tørk av med en microfiberklut.

WD-40

WD-40 Multispray er et supert alternativ til rengjøring av speil- og glassoverflater. Den fjerner lim rester og andre flekker. Husk alltid å tørke av med en tørr klut etter bruk av WD-40 på speil.

Sjekk ut våre nettsider for mer informasjon, enten det er tips og triks eller du ønsker produktinformasjon .