Vi må bare innse at å eie en bil er mye jobb. Vi stoler på at disse kjøretøyene bringer oss til jobb hver dag, tar oss med på handleturer, kjører barna til skole og fritidsaktiviteter og en rekke andre oppgaver. Det blir en del slitasje når bilen brukes mye. Fra tennplugger og oljefilter til lakk og bilinteriør, bilen må vedlikeholdes regelmessig for at den skal gjøre jobben sin. Mens vi for det meste husker på de viktige jobbene som å skifte olje osv. så er det gjerne interiøret som blir glemt. Interiøret består gjerne av mange forskjellige materiell som lær, plast, tre og vinyl, og det er mange kroker og kriker hvor det samler seg smuss. Forebygging er det den beste løsningen, så her har vi laget en praktisk veiledning på hvordan rengjøring av bilinteriør bør foregå

Lag en tidsplan

Den beste metoden for vedlikehold av bilinteriør er å dele det opp i perioder; uke, måned og kvartal. Ukesoppdraget går ut på å tørke over alle overflater, tømme søppel og fjerne rusk fra seter. Månedlig går man litt mer i dybden ved å rense og forebygge og hvert kvartal omfatter alle trinnene over med litt ekstra beskyttelse og omsorg.

Ukentlig rengjøring av bilinteriør

Dashbord og midtkonsoll

Vi starter med å rengjøre dashbord og konsoll. Disse områdene blir regelmessig utsatt for UV-stråler, noe som gjør at vinylen blir sprø og misfarget. Heldigvis er disse områdene enkle å rengjøre, du trenger en påføringssvamp, en myk mikrofiberklut, interiørspray og en WD-40.

  • I stedet for å spraye direkte på overflaten, anbefaler vi å spraye på påføringssvampen. Denne bruker du til å gni inn dashbord og konsoll. Vær forsiktig med bevegelige deler, så du ikke ødelegger noe.
  • La det virke noen minutter, dette fjerner smuss og støv. Tørk over med microfiberkluten.
  • Som en siste finish, spray litt WD-40 på en klut og tørk over dashbord og konsoll. Dette virker som en sealer og beskytter mot fremtidig smuss, det gir også en ny-bil følelse.

Setetrekk

Seter og spesielt matter er det som tar opp mest smuss, så de vil definitivt utgjøre en stor del av rengjøringsprosedyren. Igjen trenger du en myk mikrofiberklut og et rengjøringsmiddel som passer til overflaten (lærrens, stoffrens)

  • Start med å påføre rengjøringsmiddelet på microfiberkluten.
  • Fjern først all søppel og løst smuss.
  • Begynn med å tørke av setene, fokuser på de områdene som er mest utsatt for smuss; mellom lårene og områdene rundt koppholdere.
  • Ta ut mattene og rist de godt, bruk en børste til å fjerne smuss som ikke løsner.

Dørpaneler og terskler

Disse områdene kan lett behandles med en myk klut og WD-40. Hvis du har mye plastikk på dørene, kan du skrubbe disse med en tannbørste og et rengjøringsmiddel. Denne jobben kan også gjøres en gang i måneden.

Rydd først oppbevaringsrommene i døren. Så tar du en mikrofiberklut som du sprayer med WD-40 og tørker over hele døren. Husk også på nede i oppbevaringsrommet.

Månedlig rengjøring av bilinteriør

Ved den månedlige rengjøringen gjør du alle trinnene som er foreslått over med noen tillegg.

Støvsug

Før du begynner å vaske tar du en grundig runde med støvsugeren. Du kan bruke en helt vanlig støvsuger, men sørg for å ha tilbehør til støvsugeren som et munnstykke med børste og en fugedyse så du kommer til vanskelige områder. Fugedysen brukes til alle kroker og kriker og munnstykket med børste bruker du på konsollen, dashbord og ventiler.

Ruter

En god glassrens og mikrofiberklut brukes på alle rutene. Her skal du også spraye rengjøringsmiddelet på kluten og ikke direkte på ruten. Rengjøringsmidler med ammoniakk kan skade tonet glass, bruk en glassrens som er beregnet til bil.

Fjern dårlig lukt

Vil du at bilen skal lukte som ny, kan du bruke en luftfrisker eller en luktfjerner på spray som du sprayer rundt i bilen.

Kvartalsvurdering

Har du fulgt planen helt hit, skal det ikke være mye ekstra å gjøre. Etter at du har gått igjennom alle trinnene over, ser du over alle dører og knappene på konsollen. Se om det er noen sprekker eller feil på brytere.

Påfør beskyttelsesmiddel på gummiforinger rundt døren så disse ikke sprekker.

Følger du denne planen for rengjøring av bilinteriør vil bilholdet være enklere og turene triveligere