Vedlikehold av smijerns gjerde er mye jobb. Er huset ditt omgitt av gjerde i smijern eller har du kanskje bare en port som trenger oppussing? For at det skal se pent og velstelt ut må du gjøre en jobb, så ikke alt ruster bort.

Det viktigste du må huske på når du gjør reparasjon av porter er å sørge for at overflaten har et belegg som forhindrer fuktighet å trenge inn. Hvis fuktighet trenger inn under malingen, vil det fort oppstå rust og malingen detter av. Dette er hvorfor du må rengjøre grundig når du først gjør vedlikeholdet. Med riktig rengjøring og WD-40 Multispray trenger du ikke bekymre deg for rust det neste halve året.

Nedenfor ser du en liste over verktøy du trenger og noen tips på hvordan du fjerner rust fra porten:

Verktøy

  • Batteridrevet drill med børste
  • En koppformet stålbørste
  • Stålbørsterondoll
  • Stålbørste 25 mm
  • Sandpapir

Hvordan fjerne rust

Batteridrevet drill med stålbørster

En batteridrevet drill vil gi deg mer rom til bevegelse, i forhold til en med ledning og de forskjellige børstestørrelsene gir deg enkelt mulighet til å rengjøre store og små områder.

Start med stålbørsten som er koppformet og fjern rust fra lett tilgjengelige områder. Bytt til en av de andre børstene for å nå områder som er vanskelig å komme til. Når rust og løs maling er fjernet, sprayer du WD-40 på porten som du tørker av med en klut for å fjerne smuss. Spray igjen på WD-40 og la det tørke på overflaten. Når WD-40 har tørket, kan du påføre et strøk maling for ekstra beskyttelse.

PS: Du har kanskje hørt at eddik og natron fjerner rust, men i dette tilfellet vil disse rengjøringsløsningene ta mye tid.

Sandpapir.

Sandpapir kan brukes til reparasjon av porter. Men dette er en manuell jobb og kan være tungt, spesielt hvis du har mye gjerde som skal vedlikeholdes. Rubb overflaten med sandpapir for å fjerne rust og jevne overflaten. Hvis det oppstår hull i metallet, kan du fylle disse med sparkel for metall og deretter finslipe. Vask porten med WD-40, legg på en lag til med WD-40 som du lar tørke, og mal deretter over med egnet maling.

Maling

Maling som flasser er den største årsaken til at rust bygger seg opp. Vi anbefaler å bruke en maling som er beregnet til metall, f.eks. Hammerite. Når all rust er fjernet og porten er vasket og tørr, kan du påføre maling for metall. Hvis du vil bruke annen maling, må du først ta på et lag med grunning, så du er sikker på at malingen fester seg til underlaget.

Sandblåsing

Hvis du ikke orker jobben selv med å pusse ned, kan du leie inn et firma som driver med sandblåsing. Det er en løsning som er enkel, men kanskje ikke så billig. Firmaer som dette gjør reparasjoner av porter etter de riktige stegene.

Du kan alltid påføre WD-40 som et ekstra beskyttende lag mot rust.

Hvordan vedlikeholde smijernsporten

Nedenfor får du noen tips til hvordan du bevarer porten eller gjerdet rustfritt i lang tid.

Gjør tiltak for å verne mot elementene

Elementer som fuktighet og ren kan tære hardt på smijernsporten. Det er flere metoder for å beskytte mot det:

  • Påfør et lat med voks.
  • Dekk porten under kraftig regn.
  • Påfør et tynt lag med forsegler.
  • Påfør WD-40 Multispray som beskyttelse.

Maling

Som tidligere nevnt gir maling et ekstra lag med beskyttelse. Maling beskytter jernet mot luft og fuktighet, minimerer oksidasjon og det ser veldig pent ut.

Rengjøring

Hvis porten ikke er for stor, vask den med såpe og varmt vann. Bruk en tannbørste til å skrubbe vanskelig tilgjengelige områder, skyll og tørk av med en fille. Deretter kan du spraye over med WD-40 Multispray for å holde fuktighet unna.

Inspiser porten regelmessig.

Se etter maling som har løsnet, rust, sprekker, løse skruer og åpne ledninger (hvis du har elektrisk lås på porten).

Fjern rustflekker

Er du strukturert og går over porten regelmessig, kan du fjerne rust før det utvikler seg til en stor jobb. Ser du en rustflekk, bruk litt stålull til å fjerne rusten, spray på WD-40 og mal over.

Med disse tipsene er du godt utrustet for reparasjoner av porter. WD-40 er et viktig smøremiddel for vedlikehold og det har mange flere bruksområder. WD-40 trenger inn i overflaten og beskytter mot fremtidig rust.