Når fuktighet finner veien til en metalloverflate, etterlater den flekker med rød rust. Og når metalloverflaten er dekket med rust, mister den sin verdi. Men det er ikke sånn at med en gang du ser noen rustne flekker på en metallflate så kan du bare kaste den. Dette kan du gjøre noe med: slik fjerner du rust fra metall.

Å fjerne rust er ikke så vanskelig som du tror. Du kan utføre jobben med ingredienser du har på kjøkkenet.

Natron

Du har sannsynligvis natron i kjøkkenskapet, og det fjerner rust fra omtrent hva som helst. Strø generøse mengder med natron på metalloverflaten som har rustflekker. La det virke i noen timer.

Slik fjerner du rust fra metall med natron. Når det har virket i flere timer, skubber du av natronen. Du kan også bruke en gammel tannbørste eller noe annet med bust for å komme til i vanskelig tilgjengelige områder. Du kan også bruke stålull eller en skurepute for å rengjøre stedet.

Advarsel: Natron fungerer best når rusten du skal fjerne er i små eller moderate mengder. Er det mye rust vil ikke natron virke. Den kan også hende at du må påføre natron i flere omganger for å få noe effekt.

Slik fjerner du rust fra metall med sitron og salt

Denne metoden fungerer også best på små eller moderate mengder rust. Strø salt på overflaten som har rustflekker. Finn frem en sitron og del denne i to. Skrubb så overflaten som er dekket med salt, med sitronen. Bruk den fuktige siden av sitronen mot metallet og klem litt sitronsaft ut av den mens du skrubber.

Potet og oppvasksåpe

Rar kombinasjon, men det fungerer!

Skjær en potet i to og dekk den oppskårede siden med oppvasksåpe. Denne bruker du nå som en skuresvamp på rusten. Gjenta prosessen så mange ganger du trenger. Du kan bruke den samme halvdelen flere ganger ved å kutte av en tynn skive der den er brukt. Dypp den nye overflaten med oppvasksåpe og forsett å skrubbe til all rusten er fjernet.

Eddik

Dette produktet fjerner til og med vanskelig rust. Slik fjerner du rust med eddik. Legg verktøyet eller den rustne gjenstanden i et eddikbad og la det virke over natten. Dagen etter tar du ut verktøyet og skrubber bort rusten med en skurepute eller stålbørste. Verktøyet ditt vil skinne igjen.

Slik fjerner du rust fra metall med WD-40

WD-40 er kjent for å fjerne rust og rustflekker fra metallmaterialer, ved å ganske enkelt spraye på – la virke – og skrubbe av.

Du trenger ikke kaste rustne verktøy og gjenstander. Redd de ved å bruke noen ingredienser fra kjøkkenet eller WD-40 og du kan ha de i flere ti-år til.