Regelmessig rengjøring av hageredskap er viktig for å sikre at de varer lenge og fungerer effektiv i løpet av sin levetid. I det minste bør du rengjøre de før du lagrer de før vinteren. Siden hageredskap forblir urørt i vinterhalvåret, er de utsatt for skader hvis du ikke rengjør de. Slik rengjør du hageredskap effektivt:

Hvorfor skal du rengjøre hageredskap

Ved å rengjøre knivbladene holder du de skape, og de forblir mer effektive til å utføre jobben de skal gjøre. Videre forhindrer det at rust dannes på verktøyene og det fjerner eventuelle sykdomsbefengte jordpartikler.

Noen hageeiere glemmer seg bort eller vet ikke bedre og bruker hageverktøy på infiserte planter, uten å rengjøre de i etterkant. Som et resultat sprer de da sykdommen videre i hagen til andre planter.

For å fjerne disse bakteriene er ikke lett for nybegynnere. Bare erfarne gartnere vet hvordan de skal rengjøre hageredskap effektivt. Slik rengjør du hageredskap effektivt:

Slik rengjør du hageredskap

Først må du finne frem alt du trenger for å rengjøre hageredskap, som olje, filler, skjøteledning, batterilader og reservedeler. Når du har alt du trenger finner du en plass ut hvor da kan legge alle redskapene utover.

Vask så alle redskapene nøye, så det ikke er noe smuss og støv igjen. La det tørke før du går videre til neste trinn i «Slik rengjøre du hageredskap»

Fil alle knivbladene. Det finnes forskjellige spesialiserte verktøy tilgjengelig, men mange gartnere klarer dette fint med en universal fil.

Ikke glem å file graveredskaper som spader, da disse gjør mesteparten av jobben i hagen. Skarpe spader gjør det enklere å komme gjennom hardtrampet leire. Det du gjør er å holde filen i en 45 graders vinkel og drar denne to – tre ganger over kanten på spaden.

Samtidig må du tenke på at verktøyene krever olje regelmessig for å være holdbare. Utstyr som brukes til beskjæring drar mest nytte av olje. Påfør olje regelmessig og sørg for at du inkluderer skruer og bolter også. WD-40 Multispray er ypperlig å bruke til dette formålet..

Slik rengjør du hageredskap som har vanskelige flekker: Bruk finkornet stål ut for å fjerne disse vanskelige flekkene. Skrubb over området og tørk deretter over med en ren og tørr fille for å fjerne smuss.

Sykdommer i hagen

Verktøy som brukes direkte på planter kan overføre sykdommer videre hvis du ikke rengjør de effektivt. Utstyr som sag, saks, og beskjæringsverktøy må rengjøres med et desinfiserende middel eller alkohol før og etter at du har bruk de for å minimere sjansen for sykdom i hagen.

Verktøy med håndtak av tre kan lett bli skadet. Disse bør du pusse med et middels sandpapir og deretter påføre linolje for å beskytte de mot elementene. Oppbevar de på et tørt sted.

Det du også bør tenkte på i slik rengjør du hageredskap er å gi verktøyene omsorg og oppmerksomhet. Oppbevar de i et rent og tørt miljø og du forlenge levetiden og effektiviteten på verktøyene.