De flest av oss bor i områder med høy luftfuktighet og opplever derfor mye rust på metallobjekter rundt huset. Objektene begynner å korrodere og ruste. Metallstrukturer blir svake av korrosjon og bevegelige deler kan kjøre seg fast. Det er ikke bare rust som gjør at bevegelige deler detter seg fast og det forekommer ikke nødvendigvis i områder med høy fuktighet.

Dårlig smøring, støv og smuss kan også gjøre at skåter setter seg fast eller kan være vanskelig å åpne. Noen ganger blir situasjonen verre når smuss blandes med smøremidler og det danner seg slam.

Dette kan skje med maskiner eller annet utstyr inne eller ute. I bilmotorer, sykler, kjeder, dørhengsler eller hjul osv. Skåter er ingen unntak. Som andre bevegelige deler må disse også smørers regelmessig. Unngår du smøring vil de etter hvert bli vanskelig å bevege. I verste fall låser de seg helt fast.

Hvordan fjerne skitten

Her er en liste over hva du trenger og hvorfor du trenger det.

  • Hansker — for å beskytte hendene dine mot smuss og fett. Hansker vil også sørge for sikkerhet, slik at du ikke skader deg.
  • WD-40 Multispray – WD-40 fjerner smuss og rust. I tillegg smører den.
  • Hammer – sitter skåten helt fast kan det hende du trenger en hammer for å løsne den.
  • En tannbørste – tannbørsten hjelper til å fjerne støv og smuss fra kriker og kroker.

I tillegg kan du trenge en klut til å tørke opp etter deg.

Prosedyren

Spray WD-40 i store mengder på den fastlåste skåten. Sørg for at den kommer inn i alle kroker og kriker. Men du sprayer kan du prøve å lirke på skåten for å se om den løsner. Hvis den begynner å løsne, fortsetter du å spraye og lirke til den er helt løs og fungerer godt.

Hvis den ikke beveger seg, må du bruke hammeren. Slå lett på bolten til den løsner.

Smøring av skåten

Til smøring kan du igjen bruke WD-40 Multispray. Flytt låsen frem og tilbake og spray grundig.

Ta en titt på nettsiden vår for mer informasjon og tips. Her finner du også produktinformasjon.