Du ser den faretruende brune fargen dukker opp ved kantene på bilen og du innser at det er på tide å ta bedre vare på bilen din. Det er enkel vitenskap: Når oksygen, vann og salt kombineres på en overflate av metall dannes det rust.  Selv om formasjonen er ganske enkelt, er det fjerningen vi alle hater. Hvordan nøyaktig skal en gå frem for å stoppe rust?

Bilen er noe de fleste tar for gitt, men for folk som meg representerer bilen en av mine mest verdifulle eiendeler. Bilen din kommer ikke til å holde seg i samme stand som den var den dagen du kjørte den fra forhandleren. Ja, skjønnheten vil forvitre med tiden, men med litt omhu og riktig vedlikehold kan du holde helhetsinntrykket intakt. Nå sier jeg ikke at du burde være han gale fyren i nabolaget som roper til barn som tar på bilen hans og som bruker lommetørkle for å få med hver eneste støvkorn. Bare ta noen ekstra forholdsregel, og du kan selv se for deg at bilen din vil ta seg enda bedre ut.

Nedenfor er et par tips som kan hjelpe deg å stoppe rust fra å angripe bilen din:

Tips #1

Stopp rust ved  å vaske bilen annenhver uke

To ord – Fuktig vær. Problemet med rust er at det avhenger av hvor du bor.

Bor du nær havet?

Regner det ofte i ditt område?

Hvis dette er tilfelle, er det bedre å vaske bilen din hver annen uke. Folk gjør ofte dette bare en gang i måneden, noe som gir rust  tid til å komme inn i alle kriker og kroker. Kjøp en liten flaske bilvask og bruk den. Hvis du først tenkte på å vaske bilen med husholdnings såpe, så foreslår jeg at du tenker deg om igjen. Problemet med vanlig såpe er at den ikke er beregnet for å stoppe rust. Den virker faktisk mot sin hensikt da den gir  mer plass til alger å vokse i billakken. Husholdningssåpe fjerner voksen og lar bilen din være sårbar for rust, så husk å bruke en shampo som er beregnet for billakk.

Når du har vasket bilen din, åpner du bildørene og la vannet strømme fra bunnen av dørene.

Tips #2

Beskytt bilen mot riper

Ok, jeg innrømmer at dette ikke er i dine hender, ulykker kan skje når som helst, men det er andre ting du kan gjøre for å stoppe rust, for eksempel:

 • Parker bilen under tak for å unngå fugleavføring (Fugelavføring har visse kjemikalier som ødelegger lakken)
 • Ikke parker nær andre biler på parkeringsplassen
 • Ikke plasser tunge ting på panseret eller taket på bilen
 • Unngå å kjøre over hull i veien, eller på veier som er under bygging ( småstein spruter lett og kan sette seg fast i hjulbrønnene)
 • Unngå å parkere over rennesteinen eller områder der vannet er samlet (vannet kommer ofte til bilen og forårsaker rust, noe som svekker bunnen fra utsiden)

Tips #3

Finn de svakeste punktene

For å stoppe rust må du vite om alle de små områdene der den kan oppholde seg. Ta en lommelykt og sjekk følgende deler:

 • Under lister og kanter
 • Tilkoblingspunkt på sidespeilene
 • Antennen
 • Takluke
 • Hele overflaten under kjøretøyet
 • Hjulbrønner
 • Hver krik og krok, alle sprekker

For ekstra sikkerhetstiltak, bruk en piperenser for å fjerne vann som kan ha blitt igjen etter vasking av bilen. Det første tegnet på rust er bobler i lakken. Når disse eskalerer til riper, sprer rusten seg.

Tips #4

Dekk sårbare områder med WD-40

Nå som du vet hva du skal gjøre for å stoppe rust med enkle tips, er det på tide å forsikre deg om at innsatsen din ikke var forgjeves.  Bruk WD-40 for å forhindre rust ytterligere. Dette smøremiddelet hindrer ikke bare rust og rustspredning, det beskytter også bilen din i alle værforhold og holder delene tørre. WD-40 trenger også inn i områdene på et dypt nivå og forhindrer dem fra å oksidere ytterligere.

Etter bilvasken er det viktig spray de områdene som er utsatt for rust med WD-40. Pass på å følge instruksjonene og hold deg unna dekk, WD-40 er glatt! For små deler som muttere og skruer i hjulplaten og motorforbindelsen, bruk en tynn dyse for å påføre et tykt og presist belegge og tørk bort dråper.

Tips #5

Ta forhåndsregler i forhold til skiftende vær

Fuktighet er ikke det eneste værforholdet som forårsaker rust. Du bruker salt for å holde oppkjørselen din is-fri når det snør. Når været endrer seg og blir varmere smelter isen, og er rikelig med salt i luften. Dette saltet klamrer seg til undersiden av bilen og tærer sakte på overflaten. Resultat blir at når du vasker bilen er det en god mulighet for at vann kan trenge inn og samle seg opp. Har du mulighet, er det beste å parkere innendørs.

Å investere i en bilvask hver annen uke er ikke alltid mulig, men å sette av litt tid nå og da for å vedlikeholde bilen kan gjøre undere for å motvirke rust og bevare bilens utseende i lengden. Det viktigste er å huske at kun en enkel bilvask og voks ikke kan garanterer deg en rustfri bil. Derfor burde du bruke et smøremiddel som WD-40 for denne jobben. Et belegg av WD-40 til de nødvendige områdene kan gjøre undere. Vær oppmerksom på at du må påføre regelmessig og unngå å få WD-40 i nærheten av dekkene eller andre deler av bilen du ikke ønsker å smøre.