Rust er et resultat av oksidasjon av jern. Den vanligst årsaken til at dette oppstår er når metall blir langvarig eksponert for fuktighet. Ethvert metall som inneholder stål eller jern har en tendens til å binde sine atomer med oksygenatomer fra vann, noe som fører til jernoksid – rust. Har det først begynt å ruste, vil hastigheten på prosessen øke radikalt – derfor er vedlikehold veldig viktig. Trår du til før rusten tar helt overhånd, kan du enkelt vaske bort rust. Her får du tipsene til hvordan du gjør det:

1.     Vaske bort rust ved bruk av sure løsninger

Bløtlegg i eddik

Eddik er en giftfri syre som finnes i de fleste husholdninger. Den kan uføre underverker mot rust. Legg den rustbefengte gjenstanden i eddik og la det ligge over natten. Neste morgen skraper du bare bort rusten som har løsnet.

Vaske bort rust med sitronsaft

Lime eller sitronsaft fungerer spesielt godt på rustflekker som har kommet på klærne. Det fungerer også utmerket på gjenstander som har rustet. Strø litt salt over rustflekken og klem så ut sitronsaft over. La det virke en time og kast klærne i vaskemaskinen. Så enkelt kan du vaske bort rust.

2.    Lag en  pasta

Lag en pasta av bakepulver og Hydrogenperoxide

Miks sammen en pasta av bakepulver og Hydorgenperoxid (dette får du kjøpt på apoteket). Konsistensen skal hverken være for tykk eller tynn. Når pastaen er ferdig kan du smøre dette over område som har rust. La det virke en god stund og bearbeid så overflaten med en stiv børste.

3.     Vaske bort rust med WD-40

Dette flerbruksproduktet er kjent for å være et godt motmiddel mot rust og som et forebyggende tiltak. Legg gjenstanden i bløtt i WD-40 og skrubb det deretter med en stålbørste. Har gjenstanden mange kroker og kriker som er vanskelig å komme til, anbefaler vi å bruke WD-40 Fast Release Penetrant. Dette produktet er spesialdesignet for å trenge gjennom skitt og rust, slik at det lett kan fjernes fra alle overflater.

Den beste løsningen er å bruke WD-40 Multispray til å forebygge mot rust i utgangspunktet.

Uansett hvilken metode du bruker på å vaske bort rust, bør du alltid teste først på et lite synlig område for å se om overflaten tåler behandlingen.