Mennesker har behov for et hjem, men visste du at hus trenger mennesker også? Tomme hus forfaller fort, og det spesielt gjennom en lang og kald vinter. Her får du noen tips til vinterforberedelser for hjemmet du kan utføre, så unngår du kanskje store reparasjonskostnader til våren.

1.      Kontroller varme- og klimaanlegg

De fleste varmepumper og ventilasjonssystemer er beregnet å vare minst 12 til 15 år. Men det er ganske vanlig at disse klimaanlegg kollapser etter bare 10 år eller mindre, mens andre varer opp mot 20 år. Variasjonen i hvor lenge systemet varer er helt avhengig av hvordan de vedlikeholdes.

Husk å bytte filter før været blir for kaldt. Vi anbefaler også at du får sjekket systemet av en anerkjent entreprenør i hvert fall annet hvert år. Spør også om det er noe du kan gjøre selv, for å forlenge levetiden.

2.      Maling og forsegling

Treverk og detaljer av tre på utsiden av huset må beskyttes mot elementene. Panelet på veggen er råtebestandig og trykkbehandlet, men dette gjelder ikke alltid for vinduer og ytterdører. Det er her du gjerne først ser råtetendenser.

Å bytte disse materialene koster både tid og penger. En del av vinterforberedelser for hjemmet er å sørge for at disse er dekket maling og fuget i skjøtene. Har det godt for langt, anbefaler vi å ansette en snekker til å utbedre, da vil du være helt sikker på at det hverken sprekker eller flasser bort.

3.      Sjekk drenering og takrenner

Det er viktig at dreneringen rundt huset er i orden, hvis ikke kan du få setteskader og vann inn i kjelleren. Er jorden mettet med vann rundt huset vil dette bli et problem når kuldegradene øker på og jorden fryser til is.

Når trærne er ferdig med å felle løvet, er det på tide å rengjøre takrennene. Fjern alt løv og skitt så det ikke tetter seg i nedløpsrørene og skaper problemer for deg. Dette punktet i vinterforberedelser for hjemmet er en viktig rutine du må utføre hvert år. En god drenering burde vare ut husets levetid, men vi ser at dette ikke stemmer bestandig, da været endrer seg gjennom tidene.

4.      Vinterforberedelser for hjemmet med WD-40

Påfører du et tynt lag med WD-40 på vinduene vil du unngå at de iser igjen. Spray litt WD-40 på vinduet og spre det utover med en tørr og ren klut. Test først på et lite synlig område, før du påfører på hele vinduet, for å forsikre deg om at det ikke gjør noe skade. Tørk bort overflødig produkt.

Dette var 4 punkter til vinterforberedelser for hjemmet. Når disse er utført, kan du kose deg inne foran peisen på kalde vinterdager uten å bekymre deg for utvendig forringelse.