Uansett hvor godt du tror du har beskyttet hageporter og rekkverk av metall, så kommer rusten stadig tilbake. Dette er fordi metalloverflatene er utsatt for en mengde elementer hver dag. I denne artikkelen vil vi introdusere deg for noen tips så du kan forberede hagen for vinteren og holde rusten borte gjennom den kalde årstiden.

Hvis rust er uunngåelig, bør vi da unngå å gjøre noe? Absolutt ikke! Det du må utføre er riktige reparasjoner og et regelmessig vedlikeholds mønster for å bevare utseende til metallgjenstandene.

Overflatebeskyttelse av hageporter av metall

Rust er, hvis du ikke allerede visste det, et resultat av jernholdig metalloksidasjon og skyldes kontinuerlig eksponering for luft og vann. Rust kan også oppstå på grunn av luftforurensninger, sur nedbør, syre, sjøvann og salt i luften. Du kan ikke hindre rekkverk og hageporter i å møte disse elementene, men du kan absolutt forberede dem til å møte de.

Hvis hageporter blir utsatt for disse elementene, vil de til slutt bli helt ødelagt av rust. Dette er grunnen til at enhver hageentusiast bør forberede hagen for vinteren ved å beskytte porter, rekkverk og andre gjenstander av metall mot vinterens kalde og til dels våte sesong.

Historisk har hageporter vært beskyttet av maling eller andre former for belegg, som også må vedlikeholdes. Derfor bør første fase i vedlikeholdsprogrammet innebære å bruke et belegg på overflaten av metallporten eller rekkverket.

Forberede hagen for vinteren med en årlig inspeksjon

Husk at det er noen forhåndsregler som er avgjørende for å opprettholde integriteten til metalloverflatene. Når det er sagt, bør du planlegge å gjennomføre en inspeksjon minst en gang hvert år. Da vil du oppdage rusten i en tidlig fase, som er mye enklere å fjerne. Hvis du ikke gjør noe med rusten, vil det kunne forårsake omfattede skader etter hvert.

Videre kan du sørge for at de vakre plantene dine holdes på en viss avstand fra port og rekkverk av metall. Du reduserer du kontakt med fuktighet og dermed blir også rustprosessen forsinket.

Rengjøring

Mens du gjennomfører inspeksjonen, vil det også være til din fordel å rengjøre metalloverflatene med såpevann og svamp eller en myk fille. Du kan også bruke en sprayflaske for å komme til i de utilgjengelige sprekkene. Når alt er vasket, spyler du av alt såpevannet og tørker overflaten grundig med noen gamle håndklær.

Nå ser du også bedre om det er områder som trenger å males på nytt eller rustflekker som må fjernes. Du kan også påføre et vokslag for å beskytte den vakre overflaten på hageporten.

Her finner du bruksanvisning på enkel vedlikehold av metallport

WD-40 Multispray: Beskytter metallporter mot rust

En av over 2000 bruksområder for WD-40 er å beskytte metalloverflater mot rust. Ved å bruke dette produktet på porten og rekkverket av metall, vil det trenge gjennom de tøffeste rustformasjonene og fjerne det lett.  Bruk WD-40 til å forberede hagen for vinteren, og rusten vil tenke seg om to ganger før den angriper.

Sørg alltid for å teste på et lite synlig område først, så du er sikker på at WD-40 ikke skader overflaten. Husk også på å vaske hendene grundig etter bruk.