Rust oppstår ofte og kan være vanskelig å håndtere hvis du ikke vet hvordan. Den gode nyheten er at du kan forhindre rust og forlenge levetiden på kjøretøyene dine. En profesjonell bør gjennomføre disse trinnene for å unngå skade på kjøretøyet.  Vi ser på hvordan behandling av rust virker:

Behandling av rust er viktig.

1.     Forebygge rust

Du kan forhindre at kjøretøyet forfaller. En stor del av rustbehandlingen består i å forebygge rust. Dette gjør du ved å regelmessig vaske bilen. Sørg for å fjerne smuss og salt som har festet seg på bilen, da dette kan føre til korrosjon.

Noen ganger i måneden bør du sjekke dreneringshullene i døren på bilen. Disse finner du på undersiden av døren. Disse gjøre at vann renner ut når det regner eller du har vasket bilen, og de er veldig utsatt for rust og korrosjon.

2.     Overflaterust

Rust oppstår på overflaten av kjøretøyet når det er sår i lakken. Dette skyldes UV-stråler, steinsprut eller riper. Overflaterust er ikke et så stort problem, så hvorfor er det viktig med behandling av rust?

Rustbehandling av overflaten fungere generelt på samme måte som når du må male andre gjenstander hvor malingen er slitt eller ødelagt. Du må starte med å bruke sandpapir eller en slipskive på den berørte overflaten. Puss helt til bare rent metall er synlig. Etter dette må overflaten behandles med en grunning og deretter lakkeres. For ekstra beskyttelse bør du så vokse lakken, så den holder lenger og fremstår blank og skinnende.

3.     Rsutbehandling av gravrust

Hvis overflaterust ikke blir behandlet, har metallet en tendens til å danne en boble. Dette skyldes at rustmolekylene er mye større enn jern og stål. Denne «boblen» av ødelagt metall starter nå å grave seg ned i metallet og kalles da gravrust.

Ved behandling av rust av denne typen må du bruke en stålbørste for å komme gjennom rusten. Deretter må du slipe med slipepapir eller skive for å gjøre overflaten glatt, før du påfører grunning og lakk.

4.     Rusthull

Den aller siste etappen av rusting er når metallet begynner å flake og det dannes hull. For behandling av rust for dette problemet må du enten erstatte hele panelet eller skjære vekk partiet som er rustent, for så å sveise på en ny metallplate.

Nå vet du hvordan rustbehandling virker og hva som må gjøres i alle situasjoner. Neste gang du ser en stygg, brun flekk i lakken vet du hva du skal gjøre. Det lønner seg å starte med behandlig av rust før det blir gravrust, da blir jobben mye enklere.

 

WD-40 er et utmerket middel for behandling av rust. Det bryter ned bindingene mellom metallet og rusten. WD-40 forebygger også mot fremtidig rustdannelse. Unngå å spraye på områder som f.eks. hjulene. Test først på et lite synlig område, så du er sikker på at de ikke gjør skade.

 

Sjekk ut våre nettsider for mer informasjon, enten det er tips og triks eller du ønsker produktinformasjon.

Bruksområdene som er beskrevet på denne siden er gitt til WD-40 Company fra brukeren selv. Disse har ikke blitt testet av WD-40 Company og utgjør ikke en anbefaling eller forslag fra oss. Sunn fornuft bør utøves ved bruk av WD-40 Company sine produkter. Følg alltid instruksjoner og advarsler som er trykket på emballasjen.