Hvordan polere og rengjøre smykker

Fra familiearv til dyrebare gaver gitt av dine kjære, er smykker en av de mest verdifulle eiendelene folk har. Imidlertid kan de bli skitne og virke mindre attractive etter hvert som tiden går. Når det skjer, er det mange som reiser til en smykkebutikk for å kjøpe en kostbar løsning for å rengjøre smykkene. Hvordan polere og rengjøre smykker?

Det de ikke vet er at de kan rengjøre smykker på en kostnadseffektiv måte ved hjelp av ingredienser de har tilgjengelig i hjemmet. Her får du tips til hvordan polerer og rengjøre smykker uten å skade de.

Hvordan polere og rengjøre smykker av sølv

Selv om polish er en fin måte å fjerne matthet og flekker fra smykkene dine, er det ofte ganske dyrt. Når det er sagt, er det best å investere penger i en kostbar polering for ekstremt verdifulle smykker som for eksempel en familiearv.

Poleringsmidlet inneholder komponenter som oppløser og fjerner flekker mens det etterlatter et beskyttende lag for å forhindre ytterligere nedbrytning.

Kanskje du ikke har sølvpuss i huset når du har bestemt deg for å rengjøre sølvsmykkende dine og du skal bruke de på kvelden. Da kan du prøve en av følgende gjør-det-selv tips for å fjerne mattheten fra smykkene uten å skade de. Likevel bør du unngå å pusse for hardt på de, så du ikke ødelegger et eventuelt beskyttende lag som allerede er på de.

Oppvaskmiddel

Du kan rengjøre smykker ved å tilsett noen dråper oppvaskmiddel i varmt vann. Bruk en myk klut som du dypper i såpevannet og gni kluten forsiktig på smykkene for å fjerne matthet og sverte fra de. Når de er rene, skyller du de i kaldt vann og tørker med en annen tørr og myk klut.

Natron

Hvis såpevann ikke klarer å rengjøre smykkene, så kan du prøve med natron. Lag en pasta ved å blande tre deler natron med en del vann. Tilfør litt fuktighet på smykkene og påfør pastaen med en myk lofri klut.

Bruk den lofrie kluten til å rengjøre smykket, og sørg for å komme til i sprekker for å fjerne skitt og flekker fra disse. Skyll deretter smykket godt i vann og tørk med en myk lofri klut.

 

Hvordan polere og rengjøre smykker av gull

Solide gullsmykker som gullarmbånd, øreringer og kjeder er ofte mer dyrebare enn sølvsmykker. Derfor er det klokt å være mer forsiktig når du rengjøre disse med ingredienser du har i hjemmet.

Lag en blanding med varmt vann og noen dråper oppvaskmiddel. Legg så gullsmykkene i løsningen og la de ligge noen minutter. Du kan legge små deler i en sil før du legger de i bollen, større smykker kan legges rett i. Etter ca. fem minutter tar du ut smykkene og legger de på en myk klut.

Finn frem en myk tannbørste og gni denne gjennom sprekker og på kjedet for å fjerne skjulte flekker. Når det er gjort, kan du igjen legge de små delene tilbake i silen og skylle de under rennende vann før du tørker de med en myk klut. Større smykker kan du holde under rennende vann.

Med disse gjør-det-selv tipsene får du smykkene til å skinne igjen. Verdifulle smykker anbefaler vi at du bruker et spesialprodukt eller konsulterer en profesjonell for å rengjøre dem.

Les også denne bloggen om å polere gullsmykker.

Har du andre rengjøringstips? Del de gjerne på vår facebook Original WD40 Norway eller vår Instagram side WD40Norway. Tagg innlegget med #WD40Norway.