Når noen sier at sykkelen trenger konstant vedlikehold, tar folk det som en indikasjon å bruke smøremiddel på sykkelen sin. Vedlikehold av sykkelen er mer enn å smøre kjeden og tørke av fuktighet. Her tar vi for oss viktighet av å rengjøre sykkelen.

Hvorfor er det viktig å rengjøre sykkelen?

Sykkelen består av forskjellige bevegelige deler og som dermed kan samle støv, rust og gjørme. Det krever betydelig omhu for å forhindre at delene «låser seg» og at de fungerer opptimalt. Dette er grunnen til at du må rengjøre sykkelen fra tid til annen for å sikre at den fungerer som den skal.

Selv om vask av sykkelen kan virke som et ubetydelig trinn, er det avgjørende som forebyggende vedlikehold. Profesjonelle syklister vasker sykkelen sin hver dag, noen vasker til og med sykkelen etter hver trening. Dette gjør de for å få den beste ytelsen fra syklene.

Hva bør mosjonisten tenke på?

Som mosjonist trenger du ikke vaske sykkelen hver dag, men prøv i hvert fall å rengjøre sykkelen noen ganger i løpet av sesongen. Du ser kanskje ikke behovet for å vaske den, men det utgjør en stor forskjell når det gjelder vedlikehold.

I løpet av varme sommerdager kan en syklist svette mye over sykkelen sin. Etter en tøff tur kan svetten finne veien inn i kroker og kriker. Dette igjen kan føre til korrosjon på stål- og aluminiumskomponenter. Denne typen fuktighet er kanskje ikke synlig, men den kan skade sykkelen din.

Mer sannsynling bygges det opp skitt på braketter, bremser og andre deler. Dette skjer når syklisten ikke tar seg tid til å rengjøre sykkelen en gang i blant. Skitten vil slite ned det beskyttende oljelaget og overflaten blir eksponert for de ytre elementene.

I tillegg til at du forlenger levetiden på sykkelen ved å vaske den, vil den også fremstå som blank og skinnende. Hvis kjedet er svart av fett, er det sannsynligvis fordi du ikke har vasket sykkelen så regelmessig som du burde.

Sykkelen trenger smøring for å fungere smidig og uten støy, men du må også rengjøre sykkelen i tillegg. Overskytende smøremiddel på kjedet kan samle støv og rusk, noe som påvirker kjedets funksjonalitet og kan gjøre det vanskelig å skifte gir.

Hvis du rengjør og avfetter sykkelkjedet regelmessig, sørger du for at skitt fra veien ikke sliter lenker og ruller for tidlig.

Å rengjøre sykkelen er en enkel og grei prosess. Det virker som forebyggende vedlikehold og gjør at sykkelen fungerer optimalt.

WD-40 har produkter som renser, smører og beskytter sykkelen i alle forhold. Når skal du rengjøre sykkelen neste gang?