Som du kanskje har lagt merke til, blir vintrene stadig hardere, og det er kjent at noen vinterstormer forårsaker skader på over 1 milliard kroner. Hvis du ønsker å unngå de mest kostbare reparasjonene som følge av de lange og harde vintermånedene, så bør du følge disse tipsene til vinterklart hus. Her kommer vi med topp 10 listen du bør gå igjennom.

1.      Sjekk takrenner

Å rense takrennen er kanskje ikke noe av det morsomste du gjør, men det vil spare deg for penger i det lange løp. Takrenner som er vedlikeholdt reduserer behovet for utskiftning og reparasjoner. Tette takrenner derimot kan sprekke eller det flyter over og kan lage skade på både tak og vegg.

2.      Sjekk drenering

Sjekk utløpet på dreneringen for rusk og skitt. Da vil du unngå skader på grunnmur og overfylt kjeller. Har du en vannpumpe, bør du teste at den virker, før den våte perioden setter inn.

3.      Kontroller lysgraven foran kjellervinduet

Lysgrav gjør ikke bare at det kommer naturlig lys inn i kjelleren. De er også en rømningsvei og holder jorda borte fra vinduskarmene. Vedlikehold av lysgrav kan bety forskjellen mellom flom i kjelleren og dyre reparasjonsjobber.

4.      Rengjør filteret på tørketrommelen

Dette tipset gjelder ikke bare vinterklart hus, men det er et viktig punkt så vi tar det med a like vel. Tørketrommelen kan være en brannfelle og brannvesenet er skremt av branner med tørketrommel. Sett aldri på tørketrommelen om natten og sørg for å rengjøre filtrene for støv regelmessig.

5.      Sjekk det elektriske systemet

I den kalde årstiden bruker vi gjerne mer strøm enn om sommeren. Det kan være en ide å få en autorisert elektriker til å komme å sjekke anlegget. Det du selv kan gjøre er å sjekke ledninger og kontakter om det er misfarging eller om det er dårlig isolasjon rundt ledninger noe steder.

6.      Luft radiatorene

I dag har de fleste varmepumpe, men noen har fortsatt radiatorer i huset. Disse bør du lufte før vinteren for å sikre at de kjører på full effektivitet og kapasitet.

7.      Vinterklart hus: unngå is på taket

Under vinteren har det en tendens til å danne seg is helt på kanten av taket ditt. De vil forhindre at snøen som smelter renner av. Is dannes her på grunn av varm luft lekker ut. Tett alle luftlekkasjer og isoler loftet, hvis dette ikke allerede har gjort.

8.      Tett lekkasjer fra vinduer og dører

Trekker det fra vinduer eller dører, eller ser du en sprekk mellom vindu/dør og forseglingen? Da trenger du «wetherstrip», selvklebende plast eller EPDM-gummi til å forsegle der det lekker.

9.      Isoler utvendige rør

Når temperaturen synker under null grader vil vannrør som ikke er isolert sprekke og det kan frigjøre hudrevis av liter vann per dag. Dette igjen kan føre til veldig mye skade hvis det ikke blir reparert.

10.  Sørg for å ha WD-40 tilgjengelig for å avvise snø og is

Hvis du påfører et tynt lag med dette fantastiske produktet over vinduene om vinteren, vil ikke isen feste seg. Spray på og spre det utover med en tørr og ren klut.

WD-40 gjør også at snø ikke fester seg til snøskuffen, og det forhindrer også at snøskuffen fryser fast til underlaget.

Med disse tipsene til vinterklart hus, kan du nå kose deg inne uten å bekymre det for utsiden av huset.

Har du ikke fått hageredskapene i hus, bør du lese denne artikkelen.