Vinteren fører med seg knekte grener og trær som har veltet. Når våren endelig kommer er det tid for å rydde opp i hagen etter snøens ødeleggelser. Men hvordan står det til med motorsagen? Før du setter i gang med å rydde, bør du utføre en vårrengjøring av motorsagen.
Her får du fem tips til hvordan gjøre motorsagen klar for vårens arbeidsoppgaver. Før du setter i gang må du sørge for at motorsagen er tom for bensin og er slått av. Bruk vernehansker for å beskytte deg mot ulykker.

Fil sagkjedet

Et viktig tips å huske på er at sagkjedet må være skarpt hvis du vil unngå ulykker. Skarpe tenner på sagkjedet gjør at motorsagen glir lett igjennom treet uten at man trenger å bruke mye kraft, da vil jobben gå uanstrengt og ulykkesfri. Har du et sagblad som er sløvt, vil du måtte bruke mer kraft og du mister presisjon og kontroll over motorsagen.
Første tips til vårrengjøring av motorsagen er å file sagkjedet. Til det trenger du en rund fil med eller uten filguide, avhengig av ditt kompetansenivå. Stram kjedet slik at det ikke beveger seg når du skal file tennene. Når alle tennene er filt, bruker du en flat fil med en dybdemåler for å jevne ut alle tennene. Dette sikrer at alle tennene er like og motorsagen vil kutte jevnt.

Rengjør drivstofftanken

Neste steg i vårrengjøring av motorsagen er å rengjøre tanken. Tøm ut all den gamle bensinen fra i fjor. Rengjør innsiden av tanken skikkelig og tørk bort all gjenværende fuktighet i tanken. Nå kan du fylle opp med ny frisk bensin, ikke bruk gammel bensin som har stått på bensinkannen fra året før.

Smør sagkjedet

Ved å smøre sagkjedet med en god olje, vil du sørge for at det ikke fester seg smuss og rust til det. Spray på og tørk av overflødig olje, det skal ikke dryppe av sagkjedet.
Vårrengjøring av motorsagen: sjekk for rust og løse deler
Gå nøye over motorsagen og se etter rust. Finner du noe tegn til rust kan du bruke en stålbørste ti å skrape det av. Se også over alle skruer og muttere om de sitter tight, kanskje er det noen som bør byttes? Sjekk om pluggen funger som den skal, hvis ikke bytter du denne med en gang.

Oppbevaring av motorsagen

Ikke la motorsagen ligge ute når du ikke bruker den. Lagre den mellom jobbene på et tørt sted vekk fra sol og støv. UV tar hardt på både plast og metall og kan forårsake at kjedet er utsatt for brudd.
Følger du disse trinnene på vårrengjøring av motorsagen, vil du snart være klar for å rydde hagen etter vinterens spor.

Flere tips til rengjøring og smøring av motorsagen finner du her.