Når snøen smelter og de første blomstene titter frem i bedet, strømmer også menneskene ut av sine hjem for å nyte den påbegynte årstiden. Vi gleder oss til grillkvelder og sammenkomster i hagen og på terrassen etter å ha tilbrakt mange måneder innendørs. Men vinteren tærer ikke bare på oss mennesker, den gjør også noe med utearealet og huset. Her får du noen tips til hvordan utføre vedlikehold av hus etter vinterens forfall.

Følg denne sjekklisten for vårens vedlikeholds tips så er du klar til storinnrykk fra familie og venner.

Vedlikehold av hus: Inspiser taket

Har det vært mye snø og is hos det kan taket ditt fått skade. Kontroller grundig for skader og manglende takstein, og reparer feil omgående. Synes du det er skummelt å skulle klatre opp en stige for å sjekke taket, kan du leie inn en ekspert som gjør jobben for deg. Dette er et av de viktigste punktene i vedlikehold av hus, har du ikke et tett tak er du utsatt for å få store skader på huset.

Sjekk takrenner og nedløp

Frossen is og nedfall fra trær kan blokkere for vann, så det ikke renner dit det skal. Tette takrenner og nedløp kan forårsake råte i trekonstruksjoner. Dette igjen kan føre til at du får ubudne krypdyr. Sjekk alle takrenner og nedløp at de er åpne og ikke har sprukket i løpet av vinteren.

Vedlikehold av hus: utendørs strukturer av tre

Terrassegulv, rekkverk, dører, espalier, pergolaer og dørrammer av tre må sjekkes grundig for mugg og råte. Forsegl alle strukturene hvis du kan, slik at de er i stand til å motstå angrep fra vann når vårregnet kommer. Vårens vedlikeholds tips: vi anbefaler å bruke et vannbasert tetningsmiddel, da de tørker raskt sammenlignet med et oljebasert tetningsmiddel.

Maling

Vedlikehold av hus består også av å male utvendig fasade. Våren kan være en fin tid å gjøre dette på. Vent bare med å male til det er varmegrader om natten, hvis ikke kan malingen fryse hvis den ikke har tørket tilstrekkelig før natten kommer.

Se opp for skadedyr

Sjekk trekonstruksjoner for skadedyr og fjern disse før de formerer seg til resten av huset. Ser du tegn til skadedyr bør du umiddelbart kontakte et profesjonelt firma som kan utrydde disse.

Vårens vedlikeholds tips: Vanningssystem

Forhåpentligvis stengte du av utekranene før vinteren og kuldegrader satte inn, hvis ikke kan du ha et stort problem nå. Men før du åpner igjen, kan det være en ide å sjekke alle koblinger manuelt før du setter på vannet igjen. Når de er funnet i orden kan du sette på vannet for å se om det lekker noen steder.

Innkjørselen

Etter en vinter kan innkjørselen også ha fått litt hard medfart. Snø, is, tele, salting, grusing osv. sliter på underlaget om du har asfalt, brostein eller bare grus. Kanskje må du nå rette opp igjen etter vinteren. Vedlikehold av hus innebærer også utearealene rundt huset ditt. Venter du for lenge med å justere en ødelagt innkjørsel kan problemene bare bli større og større for hvert år..

Gi nytt liv til hagen.

Når selve huset er sjekket og i orden etter vinteren er det på tide å se seg rundt i hagen. Knekte grener og nedfall fra trær må fjernes, gressplenene trenger å rakes igjennom og kanskje noen nye planter finner veien i hagen til glede for øyet og insekter.

Det var våre tips til vedlikehold av hus og hage. Når denne sjekklisten er gjennomgått og utført kan du klappe deg selv på skulderen og være takknemlig for at du har et godt vedlikeholdt hjem som varer langt inn i fremtiden.